Facebook

Lucrări specifice în pomicultură pentru această perioadă!

Lucrări specifice în pomicultură pentru această perioadă!

de Conf. dr. Păun Constantin, USAMV București

În pomicultură, activitatea  nu este intensă în această perioadă, dar este un moment potrivit pentru a bune bazele tuturor detaliilor tehnice, care influențează obținerea unor producții optime de fructe.

–  Asigurarea forței manuale de muncă este o problemă, cu atât mai mult cu cât aceasta trebuie să fie instruită pentru a efectua anumite lucrări de specialitate. Repararea utilajelor folosite în pomicultură, asigurarea combustibililor necesari și a pieselor de schimb contribuie la bunul mers al activităților din livadă. Stabilirea programului de protecție a producției în anul viitor se poate face în această perioadă, când prezența în teren se poate face mai rar.

– Pentru că temperaturile din această iarnă în unele zile au valori pozitive putem aplica o lucrare importantă cu influență directă asupra fructificării și anume aplicarea tăierilor de fructificare. La speciile pomicole rezistente la frig și cu pornire târzie în vegetație se fac în această perioadă tăieri de fructificare, respectiv la măr, păr și prun. La speciile mai sensibile, tăierile de fructificare se fac mai târziu, când pericolul apariției temperaturilor scăzute a trecut.  

– Persoanele fără pregătire în domeniul pomiculturii folosesc noțiunea de tundere a pomilor, termen impropriu pentru această operațiune, care necesită cunoștințe temeinice de specialitate. 

– În câmp se fac lucrări de întreținere a sistemului de susținere a pomilor, cultivați în sistem superintensiv, verificându-se poziția stâlpilor de susținere și a întinderii sârmelor de susținere a pomilor. 

– Cei care au mere în depozite trebuie să verifice modul de păstrare a acestora. În vederea valorificării merele trebuie să fie condiționate  și ambalate în ambalaje adecvate cerute de distribuitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *