Ce transmite de fapt Maisadour Semences fermierilor!
Patrick Lafon, director general al Maisadour Semences România.
Pe măsură ce rentabilitatea în agricultură se obţine din ce în ce mai greu, Maisadour vine în întâmpinarea fermierilor cu servicii suplimentare pentru a susţine performanţa. Specialiştii noștri, sunt în măsură să ofere consultanţă agrotehnică de specialitate pe întregul ciclu de vegetaţie al culturilor. Expertiza acestora, furnizată prin intermediul pachetului de servicii Agroplus, ajută fermierii să-şi eficientizeze tehnologiile de cultură pentru a obţine un grad de rentabilitate sporit. Nu putem obţine o rentabilitate mare dacă ne bazăm doar pe potenţialul genetic al materialului biologic. Genetica nu înseamnă totul. Ea trebuie pusă în valoare, iar Maisadour deţine genetică superioară. Am dezvoltat o nouă gamă de hibrizi de porumb productivi, a căror caracteristică principală este numărul mare de rânduri de boabe pe ştiuleţi. Genetica pe care o deţinem ne dă încredere în ceea ce facem şi ştim că atunci când o recomandăm dă rezultate.
În urmă cu 4 ani noi am lansat serviciul Precosem. Vorbeam atunci despre importanţa datei de semănat. Mulţi ignorau acest lucru și nu ne acordau atenţie. Acum însă, fermierii caută soluţii pentru a păstra nivelul de rentabilitate. Sunt situaţii în care auzim despre producţii mari la porumb, de 14-15 tone/ha şi de multe ori afirm că nu nivelul de producţie este prioritar, ci câştigul cu care rămâi după ce tragi linie. În acest sens, am lansat serviciul Optimas cu ajutorul căruia facem legătura între partea agronomică şi cea economică. Graţie competenţelor şi cunoştinţelor noastre se pot stabili obiective mai inteligente, se avansează mult mai repede şi mai sigur. Ne dorim să promovăm aceste servicii, nu doar hibrizii pe care îi avem în portofoliu. De aceea, pentru anul următor am pregătit lansarea unui nou serviciu – AgroTempo, cu ajutorul căruia vom monitoriza condiţiile meteorologice la nivel de parcelă. Vom crea în parcela respectivă o staţie meteorologică virtuală cu ajutorul căreia vom avea toate datele climatice din ultimii 10 ani şi vom crea o prognoză pe 10 zile. În acest mod vom şti cum se comportă genetica noastră şi vom avea informaţiile necesare pentru a recomanda anumite intervenţii, în etapele importante de dezvoltare ale culturii agricole. De exemplu, vom înştiinţa fermierii să aplice bor la floarea-soarelui atunci când aceasta are 10 frunze. Cu ajutorul informaţiilor pe care le furnizăm, fermierii vor stăpâni mai bine tehnologia, o vor anticipa şi, mai ales, o vor optimiza. Avem nevoie de informaţii pentru a lua cele mai bune decizii. Departamentul nostru de cercetare a fost reorganizat, numărând la ora actuală 17 specialişti, iar suprafeţele experimentale s-au dublat la cultura de rapiţă, investindu-se în acest sens sume importante în dotare şi nu numai. Ne bucurăm să testăm material genetic în România, dar mai ales să putem crea material genetic aici.
Lise Grimoux, național key account Maisadour Semences România.
O împătimită a tarlalei, Lise le-a explicat fermierilor pe limba lor, cele patru etape importante de la semănat și până la recoltat. Prima etapă foarte importantă este analiza solului și planul de fertilizare.
Apoi alegerea celor mai adaptate varietăţi de porumb, floarea-soarelui, lucernă, sorg şi amestecuri furajere, iar în cea de-a treia etapă se urmăreşte securizarea semănatului şi optimizarea înrădăcinării. Cea de-a patra etapă are în vedere gestionarea optimă a culturii şi maximizarea recoltei.
Ce facem noi? Securizăm perioada de semănat cu ajutorul a două servicii, Precosem şi AgroStart, iar la final, cu ajutorul programului Optimas, calculăm cât s-a câştigat cu genetica Maisadour şi cu tehnologia aleasă împreună cu fermierii. Putem, de asemenea, monitoriza temperaturile şi precipitaţiile la nivel de parcelă, de la semănat şi până la recoltare. În anul 2018 s-au înregistrat temperaturi ridicate, peste istoric, şi nu doar la înflorit ci şi la semănat. La culturile prăşitoare stresul hidric a apărut de la semănat şi s-a redus un pic la înflorire, când a plouat după 50-60 zile de secetă, şi astfel s-a reuşit formarea boabelor şi umplerea lor, însă producţia a suferit din cauza acestor fenomene.
Humusul și materia organică nu se poate cumpăra! De aceea trebuie să avem grijă de sol, de felul în care îl lucrăm și felul în care îl cultivăm. Într-un recipient de apă, Lise a arătat cât de repede îşi pierde structura un sol care a fost intens lucrat, presupunând arături, spre deosebire de cel pe care s-a practicat minimum tillage şi rotaţii corespunzătoare.
Lucerna
Poate nu știați, dar Maisadour este un principal furnizor de sămânță de lucernă. Galaxie Max, Harpe, Timbale, dar și noile soiuri Occitane Max, Nutrimax şi Costanza, sunt câteva dintre cele mai productive. În loturile de la Belciugatele, lucerna a fost semănată la o densitate de 133 de plante/mp, cu o repetiție de 121 și 103 plante/mp. La prima coasă s-a obținut o producție, de 3958 kg/ha substanță uscată, iar la a doua coasă media producției a fost de 4200 kg/ha. În loturile martor s-au obținut producții mici, deoarece densitatea a fost de 121 plante/mp, la prima coasă producția de 3519 kg/ha, iar la coasa a doua 4100 kg/ha.
Densitatea este legată de nivelul de producție la prima coasă și mai puțin pentru a doua coasă. Cei de la Maisadour recomandă ca la 5-7 cm deasupra solului să se facă prima coasă, iar după această operație lucerna se ramifică, crește în volum și greutate și astfel la a doua coasă se obține o producție mai mare. Fazele de cosire ale lucernei se produc în săptămâna a cincea, de la îmbobocit și până la înflorit. Cea mai bună perioadă de coasă este în săptămâna a șasea, pentru că fibrele sunt într-o cantitate mai mică, iar proteinele, necesare în hrana animalelor pentru un randament mai bun, sunt la un potențial maxim. Deoarece lucerna are sămânța cu bobul mic, ea se seamănă toamna sau primăvara în funcție de umiditate și la adâncime foarte mică. Este recomandat, ca după semănat să se treacă cu un tăvălug pentru conservarea apei în sol, iar planta este ajutată să răsară mai repede.
Porumbul
Meseria de producător te obligă să vii cu toate detaliile și explicațiile pentru fiecare hibrid, pentru ca fermierul să obțină performanță. Am observat, că cei de la Maisadour sunt puțin diferiți prin modul de promovare și prezentare a serviciilor oferite fermierilor și chiar le-au reușit! Și au dovedit că din an în an, sunt și mai doriți de către fermieri.
Pentru că ei oferă hibrizi cât mai bine adaptați în ferme, în funcție de zonă și de tehnologiile aplicate de producătorii agricoli. Acest lucrul se face ținând cont de toate perioadele critice care se formează la fiecare stadiu de dezvoltare al unei plante. Prin programul Agroplus se pot gestiona perioadele critice care reprezintă un pachet oferit cu semințe, sistematizat în patru etape importante. Anume: analiza solului, plus sesizarea carenţelor nutritive, alegerea hibridului cât mai bine optimizat, securizarea semănatului și optimizarea înrădăcinării prin serviciile Prescosem și AgroStart, rentabilitatea culturilor
În centrul de cercetare de la Belciugatele, Maisadour testează material genetic pe toată perioada procesului de vegetație. fapt pentru care, anul acesta, se lansează o gamă nouă de hibrizi de porumb foarte productivi: MAS 43.D, MAS 45.M, MAS 48.L şi MAS 56.A, de la grupa de maturitate FAO 360 și până la FAO 500. Acești hibrizi şi-au demonstrat deja perfomanţele, având rezultate foarte bune în loturile de testare.
Programul Nutriplus, un concept inovator, de la semințe la animal.
Cele bune soluții pentru a stabili un echilibru între investiția în porumb siloz și rentabilitatea de a produce carne și lapte. Nutriplus oferă un program complet de diagnosticare și monitorizare a culturii, cu scopul creșterii calității silozului. Este serviciul care asigură umplerea silozului și creșterea eficacității la însilozare pentru o producție cât mai bună de lapte.
De asemenea, Maisadour dispune de un aparat care determină valorile nutritive ale silozului Agrinir. Cu acest aparat se stabileşte momentul optim de recoltare. Aşadar, Maisadour Semences oferă suport printr-o genetică destul de variată, începând de la FAO 350 și până la FAO 700, putând adapta tehnologia în funcție de fiecare fermă.
Ce mai oferă Maisadour?
Pentru a garanta răsărirea optimă a culturilor agricole, Maisadour le propune agricultorilor seminţe de porumb şi floarea-soarelui tratate cu un biostimulator pentru înrădăcinare şi pentru asigurarea nutrienţilor necesari, iar la lucernă sămânţa este preinoculată cu bacterii, dar şi cu micronutrienţi.