La organizarea evenimentelor au contribuit și două instituții importante pe piața semințelor Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor cu ITCSMS-urile Mureș, Botoșani și Olt și Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor cu Centrele zonale de testare Mureș, Rădăuți, Bacău, Tecuci, și Olt. Pe lângă fermieri, care au fost numeroși, au mai fost prezenți și reprezentanți ai unităților fitosanitare, ai direcțiilor agricole, AFIR și APIA. De asemeni au fost prezenți și membrii comitetului director AISR.
Și totuși, care este drumul seminței?
S-a discutat și se discută de fiecare dată despre beneficiile utilizării unei semințe de bună calitate, cu germinație bună, cu un MMB mare, care se reflectă în nivelul ridicat al producției obținute și în calitatea acesteia. Despre fermierii care “au luat plasă” atunci când s-au calicit la prețul ieftin al acesteia și despre felul cum se roagă la capătul parcelei să aibă o răsărire sută la sută! Pe piața din România companiile producătoare de sămânță, asociațiile, presa agricolă scrisă și cea televizată, au făcut o campanie uriașă de informare privind frauda de semințe, dar și aplicarea corectă a noilor tehnologii.
Sămânța este cel mai important și esențial pas pentru a obține o bună recoltă. Practicile agronomice pot doar să îmbunătățească potențialul genetic al semințelor semănate. Semințele sunt cu adevărat fundamentul reușitei sau eșecului oricărei culturi. În campaniile agricole de primăvară și toamnă, fermierii cumpără cantități mari de semințe de la diverși furnizori. Semințe rezistente la secetă, la boli și dăunători, randament, calitate la prețuri competitive. Prețurile semințelor variază în funcție de cerere și ofertă, dar și de caracteristicile acesteia. Prețuri mici, ambalaje care încântă privirea, târguri din apropierea localităților, chiar și în fitofarmacii, fermierii sunt atrași ca un magnet să cumpere chiar și din locuri neamenajate, iar surpriza poate fi mare, căci în loc de sămânță bună, în sac se găsește așa zisa sămânță contrafăcută. Bani aruncați pe o sămânță care nu va da randamentul așteptat, iar culturile vor fi puse în pericol în cazul în care fermierii cad în plasa falsificatorilor.
Cum depistați că sămânța este falsă!
Atenție la discount-urile exesive!
Contrafacerea, este de fapt, folosirea fără drept a însemnelor de certificare
Pentru a obține recolte cu randament maxim și de calitate maximă, este necesară semănarea unor semințe de cea mai bună calitate. Iar sămânța certificată este rezultatul noilor creații vegetale și al testării.
Testarea
Testarea unui nou soi constă în determinarea statulului de soi pentru o nouă creație vegetală și introducerea în cultură a soiurilor cu potențial biologic valoros. Noile creații vegetale pentru a putea fi considerate soiuri trebuie să fie dinstincte, uniforme și stabile, să dețină valoare agronomică și de utilizare satisfăcătoare și să poarte o denumire unică. Durata de testare pentru majoritatea speciilor este de două cicluri de vegetație independente într-o localitate. În situația în care rezultatele nu sunt concludente, soiurile candidate sunt testate încă un ciclu de vegetație.
Înregistrarea
Înregistrarea soiurilor în Catalogul Oficial Național, permite cultivarea și comercializarea lor pe teritoriul României și pe teritoriul statelor membre UE. Principalele etape ale examinării unui soi nou candidat în vederea înregistrării în Catalogul Oficial sunt: înscrierea la testarea oficială, examinarea în câmp a soiului (testul DUS), testul VAU, pentru speciile de culturi de câmp, determinarea soiului, înregistrarea în Catalogul oficial, elaborarea și editarea anuală a Catalogului Oficial, reînscrierea soiurilor în catalog, sau după un număr de ani radierea soiurilor din catalog.
Acordarea protecției jurdice a soiurilor
ISTIS-ul este autoritatea națională oficială care are, printre alte atribuții acordarea brevetelor care garantează protecția juridică a noilor soiuri. Examinarea în câmp se efectuează în cele 24 de centre de testare din rețeaua ISTIS. Centrele sunt amplasate în zone pedoclimatice diferite tocmai pentru a se putea verifica valoarea agronomică a soiului, și adaptabilitatea lui la condițiile zonale. Crearea soiurilor valoroase , introducerea lor în cultură, precum și menținerea caracteristicilor inițiale pe parcursul întregului proces de producere de sămânță, reprezintă condiția principală în obținerea unor semințe de calitate.
Categoriile de semințe din procesul de multiplicare
Sămânța amelioratorului este categoria de sămânță care constituie punctul de pornire în procesul de producere a semințelor după înregistrarea în Catalogul Oficial. Aceasta poate fi prebază sau bază.
Sămânța certificată. În cazul hibrizilor, sămânța este produsă în loturi de hibridare, destinată producerii de recoltă pentru consum uman, animal sau pentru industrializare. În cazul soiurilor, sămânța este produsă direct din sămânță de bază pentru reînmulțiri sau pentru consum respectând cerințele în vigoare specificate pentru semințele certificate.
Sămânța comercială este de fapt sămânța care are identitate ca specie, corespunde condițiilor impuse de reglementările UE si corespunde în urma unui examen, condițiilor de valoare culturală prevăzute de normele în vigoare.
Certificarea semințelor
Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materilalului Săditor (LCCSMS) și Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (ITCSMS), analizează permanent semințele certificate și recomandă fermierilor să fie foarte atenți în ceeace privește indicii de calitate la sămânță.
LCCSMS prin vocea directoarei Carmen Mitrea, specialistă în semințe de peste 30 de ani, atenționează fermierii să fie mai atenți atunci când cumpără semintele, în special la indicii care atestă faptul că sămânța este originală și aparține unei companii cu genetică proprie sau sub licență.
Fermierii trebuie să cunoască faptul că, sămânța certificată originală este întotdeauna însoțită de un document de calitate și conformitate al furnizorului, iar marfa este întotdeauna însoțită de un certificat de conformitate a calității. Sacii originali sunt sigilați și etichetați cu elemente de siguranță (holograma originală) și o singură cusătură pe sac. Pentru a face diferența între un produs original și unul contrafăcut, trebuie să știți că eticheta originală nu se rupe ușor, ea fiind tipărită profesional. Fiecare sac are un număr de ordine, număr de lot, iar dacă aveți dubii, se poate verifica la companiile producătoare de semințe. Sămânța certificată este cultivată și prelucrată în condiții de producție bine stabilite și cu limite stricte pentru semințele de buruieni sau alte culturi. Eticheta albastră este dovada că veți folosi doar semințe certificate.
Antonia Ivașcu, directorul executiv al Alianței Industriei Semințelor din România (AISR), spune și atenționează de fiecare dată fermierii, că: “Sămânţa este prima verigă a lanţului agricol, iar sămânţa certificată stă la baza unei producţii mai mari, stabile şi mai predictibile. Cine doreşte să obţină producţii agricole bune trebuie să folosească seminţe de la firmele creatoare de seminţe. Informarea este cel mai util instrument în a determina fermierii să aleagă seminţe de calitate, cu valoare genetică mare, produse de companiile specializate. AISR se implică în apărarea drepturilor privind proprietatea intelectuală prin recunoaşterea brevetelor şi varietăţilor de seminţe, precum şi în combaterea fenomenului de contrafacere de sămânţă. Contrafacerea de semințe este în fapt o concurență neloaială din cauza prețului mult mai mic, fapt pe care fermierii trebuie să-l înțeleagă cât se poate de bine. Grupări infracționale au ca obiect de activitate producerea ilegală și contrafacerea semințelor în zonele cu activitate agricolă puternică. Fermierul trebuie să realizeze că prin utilizarea semințelor contrafăcute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului și contaminarea mediului înconjurător, iar de multe ori apar și costuri suplimentare pentru distrugerea culturii și eliminarea efectului, eventual chiar re-însămânțarea. Când cumpără sămânța, fermierul trebuie să fie atent ca aceasta să fie în saci originali, sigilați și etichetați, deoarece sămânța contrafăcută nu corespunde indicilor cantitativi și calitativi pentru semănat”, a mai spus Antonia Ivașcu
Cum arată sămânța certificată!
Semințele certificate, originale, sunt însoțite întotdeauna de un Documentele de calitate și conformitate al furnizorului si sunt în prealabil analizate și verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calității Semințelor din teritoriu, iar marfa fiind întotdeauna însoțită de certificatul de conformitate a calității. Producătorii de semințe testează soiurile și hibrizii în rețeaua națională a Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor, garantând astfel utilizarea semințelor de calitate, în condiții de siguranță, conform bunelor practici agricole, sprijinind agricultura durabilă. Sacii originali sunt sigilați și etichetați și au elemente de siguranță (holograma originală) și o singură cusătură pe sac. Se menționează faptul că există câteva elemente definitorii care fac diferența între original și fals, la care fermierii trebuie să fie extrem de atenți.
Atenție! Etichetele originale nu se rup ușor și sunt tipărite profesional. Fiecare sac are număr de ordine, număr de lot care pot fi verificate la companiile producătoare în cazul în care apar dubii.