Facebook

CUM NE PREGĂTIM SEMĂNĂTOAREA PENTRU CAMPANIA DE PRIMĂVARĂ?

CUM NE PREGĂTIM SEMĂNĂTOAREA PENTRU CAMPANIA DE PRIMĂVARĂ?

CUM NE PREGĂTIM SEMĂNĂTOAREA PENTRU CAMPANIA DE PRIMĂVARĂ?

Florin Neacşu, Director NHR Agropartners

 

După pregătirea patului germinativ, semănarea este o operaţie esenţială pentru succesul unei culturi. De aceea, alegerea semănătorii şi pregătirea acesteia pentru lucru sunt de o mare importanţă.

 

Fig. 1. Vedere laterală a unei semănători de precizie

Pentru a înţelege ce şi de ce trebuie să verificăm sau să înlocuim un anumit component, trebuie să clarificăm câteva principii de bază privind semănarea de precizie a plantelor prăşitoare.

Calitatea lucrării constă în precizia de semănare, care se referă la precizia de distribuţie, măsurată ca distanţe între boabe pe rând, uniformitatea adâncimii de încorporare a seminţelor în sol şi asigurarea condiţiilor optime pentru germinare şi răsărire, inclusiv a îngrăşământului starter. Este foarte important ca îngrăşământul să fie încorporat lateral faţă de seminţe şi mai jos, fără să intre în contact cu seminţele, pentru ca noile plante să le găsească în apropierea rădăcinilor.

Inima semănătorii sunt aparatele de distribuţie. În primul rănd, trebuie să avem aparate de distribuţie performante, care să asigure disrtibuţia de precizie a boabelor la intervale egale. Sunt disponibile mai multe tipuri de aparate de distribuţie, însă cele mai cunoscute sunt cele pneumatice, la care selectarea şi transportul seminţelor din camera de alimentare până la punctul în care se eliberează spre brăzdar se face cu ajutorul unei anumite diferenţe de presiune între cele două feţe ale discului distribuitor, în cele mai multe cazuri existând o depresiune, care asigură forţa necesară menţinerii boabelor pe orificiile discurilor distribuitoare. Camera de alimentare, în care se află seminţele trebuie să fie curată, iar suprafaţa de etanşare între discul distribuitor şi camera de depresiune trebuie să nu fie uzată şi să aibă (acolo unde este prevăzută) o garnitură de etanşare din teflon sau dintr-un material plastic, în bună stare. Selectorul sau răzuitorul trebuie să fie în stare bună şi să poată elimina boabele multiple care s-ar putea prinde pe orificii, lăsând un singur bob pe fiecare orificiu.

 

Fig. 2. Secţia de semănare

Este de asemenea foarte important ca pe pereţii distribuitorului să existe nişte orificii de egalizare a presiunii, pentru a evita crearea unei depresiuni în interiorul camerei de alimentare şi astfel, plutirea necontrolată a seminţelor. Capacul transparent de vizitare, pentru a putea verifica poziţia răzuitorului şi modul de prindere a boabelor pe discul disribuitor este de asemenea foarte util. Totodată, pe fundul distribuitorului se poate afla o clapetă care permite golirea completă a buncărului de boabe şi a camerei de alimentare, în special când se seamănă loturi semincere, unde nu este permisă contaminarea seminţelor cu alţi hibrizi.

 

Fig. 3. Pereti perforati, capac de vizitare, clapeta de golire

Toate aceste părţi componente trebuie să fie curate şi în bună stare. Rulmenţii axului distribuitor trebuie să nu aibe joc, pentru a nu permite bătaia radială a discului distribuitor şi, prin urmare, lipsa controlului asupra selectorului (răzuitorului).

Apoi, pentru ca boabele să ajungă în rigola creată de brăzdarele dublu disc fără să “ţopăie” alterând distanţa între seminţe pe rând, tubul parabolic de conducere trebuie să fie curat, să fie la locul lui şi să nu prezinte deformări. La fel, senzorul aparatului de control al distribuţiei şi cablul acestuia trebuie să fie în stare bună. De asemenea, pentru ca fundul rigolei să fie ferm, călcâiul dintre cele două discuri ale brăzdarelor trebuie să nu fie uzat. Pentru controlul perfect al adâncimii de semănare, sistemul cu două roţi de nivel, plasate de o parte şi de cealaltă a brăzdarului, cât mai aproape de locul în care cad boabele, reprezintă cea mai bună soluţie tehnică. Se asigură pentru seminţe aşa zisul “pat tare”, peste care este adus un strat de sol mărunţit care acoperă seminţele. Roţile de tasare jumelate în V închid rigola din lateral, asigurând contactul intim între seminţe şi sol, iar deasupra rămâne un strat de sol afânat, acea “plapumă moale”. În acest fel se creează condiţii ideale pentru germinarea seminţelor.

Tuburile de aer nu trebuie să aibe crăpături sau rupturi şi să nu fie strangulate. Transmisia cu lanţ sau cu cardan la aparatul de distribuţie trebuie să fie în regulă iar ştifturile de fixare a roţilor de lanţ sau dinţate să nu fie forfecate.

Articulaţiile mecanismului paralelogram, care asigură copierea configuraţiei terenului de către fiecare secţie de semănare, trebuie să fie verificate şi înlocuite la nevoie.

Cauciucul de presiune zero al roţilor de nivel şi de tasare trebuie de asemenea să fie în bună stare, fără crăpături sau rupturi, să fie flexibil pentru a asigura autocurăţarea şi a nu permite aderarea solului pe roţi, care ar putea influenţa adâncimea de semănare.

Distribuitoarele de îngrăşăminte şi de microgranule trebuie să fie şi ele în bună stare şi fără rupturi sau blocaje. Verificaţi ca dispozitivul electronic de control al distribuţiei să fie în stare de funcţionare. Discurile marcatoarelor să nu fie blocate, roţile de sprijn şi de transport să fie în satre bună şi umflate la presiunea prescrisă de producător, ţinând seama de faptul că o presiune prea mică sau prea mare duce la uzarea prematură a anvelopelor. Ultima verificare ar fi cutia de viteze în cazul transmisiei centralizate, lanţurile şi roţile de lanţ precum şi axele pătrate sau hexagonale de transmitere a mişcării la distribuitoare.

Dacă aţi efectuat toate aceste verificări, aşteptaţi epoca optimă pentru a intra la semănat, fără frică de a avea “căderi” care vă pot întârzia lucrarea de semănat şi pot cauza pierderi de recoltă.

Succes, vreme bună şi recolte bogate!                                               

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *