Facebook

Buruieni, boli și dăunători în cultura grâului

Buruieni, boli și dăunători în cultura grâului

Buruieni, boli și dăunători în cultura grâului

 

 

Teișor  (Abutilon theophrasti)

Buruiană anuală care se înmulțește prin semințe, cu rădăcina pivotantă. Preferă solurile umede, bogate în substanțe nutritive, în zonele cu climat cald. Germinează primăvara. Cotiledoanele sunt invers cordate la vârf, cu pețiol lung, forma cordată la inserția pețiolului, culoare verde deschis.

Frunzele au forma cordată lată cu pețiol lung, marginea frunzei fin dantelată. Tulpuna este erectă, deseori neramificată, cu înălțime până la 1-2 m. floarea este galbenă, singură sau în grupuri mici, la pețiolul frunzelor. Înflorește vara, semințele ajungând până la 200.

 

Romanița de câmp (Anthemis arvensis) L.

Face parte din familia Asteraceae, buruiană dicotiledonată, perioada de vegetație 1 an.

Plantă de 10-55 cm, cu tulpina arcuită, ramificată, frunze glabre sau dispers păroase, de 2-3 ori penat-sectate, antodii puține, emisferice, lung pedunculate, foliole involucrale imbricate, alb-verziu, flori tubuloase galbene, cele ligulate albe, achene cilindrice, fără papus. Germinează din martie până în mai și septembrie-octombrie. Înflorește din iunie până în septembrie. Numărul de seminţe generate de o plantă poate ajunge la 10000. Perioada existenţei seminţelor în sol este de 5-20 ani.

Tipul plantei în funcţie de umiditate, mezofilă, crește pe soluri revene până la reavăn jilave.

În funcţie de temperatură, mezotermă (cerințe mijlocii față de temperatură, răspândită în climatul temperat răcoros și umed). În funcţie de pH-ul solului este puternic acidofilă (soluri puternic acide, pH <4,5), acidofile (cresc pe soluri acide, pH = 5-4,5), acido-neutrofile (cresc pe soluri cu pH 6-5), slab acid-neutrofile (cresc pe soluri cu pH = 6,8-6), neutro-bazifile (cresc pe soluri cu pH = 6,8-7,2), amfitolerante (plante indiferente, cu largă amplitudine ecologică față de reacția solului). Preferă soluri uțoare sau nisipoase.

 

 

Troscot (Polygonum aviculare) L.

Face parte din familia Polygonaceae, buruiană dicotiledonată, perioada de vegetație 1 an. Plantă cu rădăcini fusiforme, târâtoare, ramificată, frecvent eliptice, scurt pețiolate, plantă cu înălțime între 10-50 cm, fruct trigon, ascuțit la vârf, culoarea plantei fiind alb-verzui sau roșiatică. Perioada de germinare  IV-VII, înflorește VI-X, se  înmulțește prin seminţe, numărul de seminţe generate de o plantă: 125-200, acestea rămânând în sol peste 10 ani.
Tipul plantei în funcţie de umiditate: xero-mezofile (creşte pe soluri uscate până la uscat-reavăne). 
Tipul plantei în funcţie de temperaturăhechistotermă (capabilă să trăiască la temperature foarte scăzute, din climatul alpin), microtermă (capabilă să trăiască în climatul boreal, rece și umed, cu temperaturi medii anuale între 2-4°C), mezotermă (cu cerințe mijlocii față de temperatură, răspândită în climatul temperat răcoros și umed – izoterme 4,5-7,5 C),moderat termofilă (cu cerințe mijlocii spre mari față de căldură, răspândite în climatul continental de dealuri, între izotermele 7,5-10,5°C), termofilă (iubitoare de căldură, întâlnită în climatul continental de câmpie, cu temperature medii anuale >10,5 °C), euritermă (cu cerințe largi față de căldură, termoindiferente).
Tipul plantei în funcţie de pH-ul soluluiacido-neutrofilă (cresc pe soluri cu pH 6-5), slab acid-neutrofilă (cresc pe soluri cu pH = 6,8-6). Preferă solurile compacte. Această plantă are efect mineralizant.

 

Erbicide recomandate

 

Dicopur Top 464 SL

Dicopur TOP 464 SL se prezintă sub forma unui lichid limpede, omogen, mobil, de culoare galben-brun, ce conţine 344 g/l acid 2,4 D din sare de dimetilamină şi 120 g/l dicamba. Dicopur TOP 464 SL este o combinație de 2 substanțe active, acid 2,4 D și dicamba. Este un erbicid selectiv și sistemic ce acționează asupra buruienilor prin absorbție, atât la nivelul frunzelor cât și la nivel radicular.

Erbicidele fenoxi sunt foarte selective pentru culturile de grâu și porumb. Aplicate pe buruieni, acestea aderă la suprafața frunzei și pătrund în plantă. O parte din substanța activă este transportată către vârfurile de dezvoltare iar alta spre rădăcină. Datorită excesului de auxine ce apare în interiorul buruienii, metabolismul acesteia devine extrem de ridicat, celulele se alungesc, iar creșterea devine necontrolată. În final, ca urmare a consumului ridicat de resurse metabolice, buruienile se usucă. Un grad maxim de eficiență se atinge pe vreme umedă și caldă de durată, deoarece pe vreme propice de creștere și dezvoltare buruienile sunt foarte sensibile la tratamentul chimic

Dicopur TOP 464 SL este omologat pentru cultura grâului ce combate buruieni dicotiledonate anuale şi perene, doza aplicată este de  0,8 – 1,0 l/ha, în funcţie de gradul de infestare şi de talia buruienilor. Se aplică postemergent (la grâu, de la înfrăţire până la formarea primului internod; buruienile dicotiledonate la 2 – 4 frunze)

Dicopur TOP 464 SL se aplică în postemergenţă la culturile de grâu şi porumb în vederea combaterii a numeroase specii de buruieni dicotiledonate anuale şi perene. La cultura de grâu, erbicidul se aplică de la faza de înfrăţire a cerealelor până la formarea primului internod, iar speciile de buruieni să fie în fază mică, de cca. 2 – 4 frunze și maxim 10–15 cm înălţime pentru buruienile perene. Nu este recomandată aplicarea erbicidului când cerealele păioase sunt în fază avansată de vegetaţie (peste 3 internodii), deoarece apar efecte fitotoxice, cu reducerea producţiei la hectar. La cultura de porumb, Dicopur TOP 464 SL se aplică atunci când plantele de cultură au 4 – 6 frunze iar buruienile sunt în faza de rozetă.

 

Buruieni dicotiledonate anuale şi perene combătute: Abutilon theophrasti (teişor), Amaranthus retroflexus (ştir sălbatic), Anthemis arvensis (romaniţă), Atriplex spp. (lobodă sălbatică), Brassica nigra (muştar negru), Capsella bursa pastoris (traista ciobanului), Centaurea cyanus (albăstriţă), Chenopodium album (spanac sălbatic), Cirsium arvense (pălămidă), Convolvulus arvensis (volbură), Delphinium consolida (nemţişor de câmp), Fumaria officinalis (fumăriţă), Matricaria chamomilla (muşeţel mirositor), Polygonum aviculare (troscot), Raphanus spp. (ridiche sălbatică), Polygonum convolvulus (hrişcă urcătoare), Rubus caesius (mur de mirişte), Rumex acetosa (măcriş), Senecio vulgaris (spălăcioasă), Sinapis arvensis (muştar sălbatic), Sisymbrium officinale (voinicică), Solanum nigrum (zârnă), Sonchus arvensis (susai), Stellaria media (rocoină), Vicia spp. (măzăriche), Xanthium italicum (cornuți).

Produsul Dicopur TOP 464 SL este compatibil cu unele produse folosite în agricultură, mai puţin cele cu reacție bazică. Înainte de utilizare verificaţi listele de compatibilitate și efectuați un test.

 

 

Boli întâlnite în cultură

Rugina brună (Puccinia recondita)

Este o boală răspândită pe tot globul, fiind cunoscută și sub denumirea de rugina limbului sau rugina frunzei. În țara noastră produce pagube cifrate între 2-10% din producții, apărând fără excepție în toți anii, fiind cea mai frecventă rugină a grâului.

Simptome: Sunt atacate ambele fete ale limbului frunzelor (mai frecvent cea superioară) și mai ales tecile, tulpinile și niciodată spicele. Boala apare în luna aprilie, intensitatea cea mare înregistrându-se în lunile mai și iunie. Pe organele atacate apar pustule izolate, brune, eliptice sau ovale, pulverulente, răspândite neregulat, alcătuite din uredospori. Spre sfârșitul perioadei de vegetație a grâului, de obicei când frunzele încep să se îngălbenească, apar pustule mici, negricioase, lucioase, acoperite cu epidermă, risipite neregulat pe limb și care conțin teleutospori.

În timpul perioadei de vegetație, rugina brună se răspândește prin uredospori, care în funcție de condițiile de mediu pot produce de la 5 până la 15 infecții secundare.

Profilaxie: Se recomandă cultivarea unor soiuri rezistente, recoltarea în momentul optim pentru a se evita scuturarea cariopselor.

Atacul de rugină brună este favorizat de ploi dese și de curenţii de aer care împrăștie sporii. În condiţii favorabile de atac, acesta cuprinde treptat toate frunzele, ceea ce contribuie la apariţia fenomenului de șiștăvire și la pierderi de recoltă.

 

Făinarea 

Produsă de ciuperca Erysiphe graminis. Boala își face apariția primăvara. Pe frunzele bazale și pe tulpini apar pete albe, pâsloase. Petele devin prăfoase, iar pe acestea apar formațiuni circulare ce reprezintă fructificațiile ciupercii. Atacul se poate extinde rapid și poate ataca chiar și spicele. Țesuturile atacate se îngălbenesc și se usucă. Frunzele se usucă prematur, spicele nu se dezvoltă normal, iar planta produce boabe șistave. Ciuperca iernează pe resturile vegetale de la suprafața solului. Vremea umedă din toamnă poate determina apariția unor infecții de toamnă. Apariția bolii este favorizată de fertilizarea excesivă cu azot, monocultura sau semănarea densităților mari.

Măsuri de prevenireși combatere

  • îngroparea resturilor vegetale prin arătură;
  • distrugerea buruienilor,
  • fertilizarea echilibrată,
  • cultivarea soiurilor rezitente,
  • aplicarea a 1-2 tratamente în fenofaza de împăiat sau înspicat.

 

Timpani

Fungicid pentru combaterea bolilor la cerealele păioase.

Conţine: 250 g/l clorotalonil +90 g/l tebuconazol

O combinație originală ce oferă o doză eficientă de clorotalonil. Timpani conține două s.a complementare pentru un management mai bun în combaterea rezistenței. Combate foarte bine Septorioza. Formulare de calitate ridicată, gata pentru utilizare, ușor de amestecat cu alte produse de uz fitosanitar. Spectru larg și eficacitate ridicată împotriva bolilor importante, atât foliare cât și ale spicului.  Timpani combină eficiența recunoscută a tebuconazolului asupra unui spectru larg de boli, cu activitatea clorotalonilului de combatere a apariției formelor rezistente. Clorotalonilul este un fungicid de contact, cu acțiune multiplă asupra unui spectru larg de ciuperci fitopatogene. Acțiunea lui preventivă împiedică instalarea infecțiilor la suprafața organelor tratate, inhibând germinarea sporilor. Este cel mai eficient partener pentru triazoli în controlul lui Septoria sp. Tebuconazolul, face parte din grupa triazolilor și este un fungicid sistemic cu acțiune preventivă și curativă. Asigură protecție de lungă durată. Asocierea celor două substanțe active (clorotalonil și tebuconazol), îmbunătățește semnificativ controlul asupra Septoriei și micșorează riscul de infecție pentru anul următor.

Timpani este omologat pentru cultura grâului cu spectru larg de combatere a Septoriozei, aplicat în doză de  2 l/ha, la  orz pentru combaterea făinării și arsura frunzelor aplicat în doză de 2 l/ha.

La grâu,  tratamentul se va aplica preventiv sau imediat ce apar primele simptome ale bolii iar cultura este în faza de dezvoltare de la primul internod și până la începutul înfloritului (BBCH 31- BBCH 61). Se pot aplica maxim 2 tratamente pe un ha de cultură într-un sezon de vegetație. Tratamentele se vor aplica la interval de 14-28 de zile în funcție de condițiile de vreme și de presiunea bolilor. Cantitatea de soluție (produs + apă) recomandată a se utiliza pe un ha este cuprinsă între 200 – 400 litri. La orz se vor aplica 1-2 tratamente în perioada când plantele de cultură sunt în faza de dezvoltare de la primul internod până la sfârșitul formării înfloreșcenței (BBCH 31-59), la interval de 12-21 zile între tratamente, depinzând de condițiile de vreme și presiunea bolilor. Cantitatea de soluție recomandată a se utiliza pe un ha de cultură va fi cuprinsă între 200 – 400 litri. Doza maximă de produs care se va aplica pe un tratament este de 2 litri/ha /tratament. Pentru eficacitate maximă, produsul se va aplica preventiv. Nu se aplică înainte de începutul alungirii paiului atât la grâu cât și la orz (BBCH 30)! Nu se va iriga 24 de ore după aplicarea tratamentului! Se pot aplica maxim 2 tratamente cu Timpani pe aceeași cultură!

 

Fuzarioza (Fusarium spp)

Fuzarioza este una dintre cele mai răspândite și păgubitoare boli la cereale, cauzând în zonele favorabile pierderi de 10-20% din producție. Atacul se manifestă diferit, în funcție de faza de vegetație a grâului. Plantuțele bolnave se îngălbenesc, se răsucesc și putrezesc înainte de răsărire, simptom frecvent când se folosesc semințe infectate la semănat. Ca urmare, cultura de grâu este rară, cu goluri multe și dau producții mici. În faza de înfrățire, plantele sunt infectate la rădăcină sau la colet datorită miceliului sau organelor de rezistență ale ciupercilor aflate în sol, sau pe resturile de cereale din anul precedent. Când atacul apare mai târziu, aceasta se înnegrește la primul internod. Plantele bolnave se dezvoltă slab, formând spice deseori mici și sterile.

Forma cea mai gravă a bolii apare după înspicare (mai-iunie) pe spice care rămân mai mici decât cele sănătoase și se albesc treptat. Inițial atacul este limitat la spiculețe izolate, dar în condiții favorabile cuprinde întregul spic. Același lucru se întamplă în cazul infecțiilor timpurii. Pe timp umed și cald toate componentele spicului se acoperă cu un înveliș micelian de culoare albă-roz pe care se formează fructificațiile asexuate ale ciupercii (sporodochii) sub forma unor pernițe roz portocalii.

Boabele provenite din spice puternic atacate sunt mici, zbârcite, albicioase cenușii, sau roz, mate, ușoare cu facultatea germinativă și puterea de străbatere foarte scăzute. Prin contact, boabele sănătoase pot fi contaminate în timpul recoltării.

Fuzarioza cerealelor este cauzată de trei varietăți ale speciei Fusarium roseum, Fusarium graminearum, Fusarium culmorum și Fusarium avenaceum. În condițiile țării noastre cea mai frecventă este var.graminearum. Agenții patogeni ai fuzariozei grâului se răspândesc prin miceliu, conidii și ascospori, iar de la un an la altul se transmit prin semințele infectate, prin sol și prin resturile de plante bolnave.

Gravitatea atacului este marită de reacția acidă a solului, de umiditatea între 30-40 %. Pe solurile alcaline,  dezvoltarea ciupercii este împiedicată mai ales dacă temperaturile sunt sub 10 grade C sau peste 28 grade C. Umiditatea atmosferică ridicată și temperaturile de 20-26 grade C favorizează atacul fuzariozei pe spice și în acest caz, pierderile pot fi foarte mari. Excesul de azot este un factor favorizant al apariției bolii.

Prevenire si combatere.

În solele unde s-a manifestat această boală se recomandă arături adânci de vară pentru îngroparea resturilor vegetale și evitarea apariției samulastrei ce poate fi atacată ce va constitui o sursă de infecție pentru culturile semănate în toamnă. În asolament nu trebuie introduse succesiv culturile de cereale păioase, deoarece va crește puterea de infecție a ciupercii din sol. Loturile semincere se supraveghează tot timpul anului și dacă sunt puternic atacate, mai ales după înspicare, se vor respinge la certificare.

 

 

TAZER

Fungicid ce se prezintă sub forma unei suspensii concentrate, de culoare bej, ce conține 250 g/l azoxystrobin. Tazer este un fungicid sistemic cu acțiune preventivă, curativă și eradicativă asupra agenților patogeni în agricultură și horticultură.

Produsul este omologat la Grâu pentru a combate Făinarea (Blumeria graminis), Rugina brună (Puccinia recondita) Septorioza spicelor de grâu (Septoria nodorum ), Pătarea brună a frunzelor de grâu (Septoria tritici), Fuzarioza (Fusarium spp) , maxim 1l/ha/tratament, 2 tratamente /cultură/sezon, timp de pauză 35 de zile,  orz de toamnă și de primăvară combate Făinarea (Blumeria graminis hordei) Pătarea reticulară a frunzelor de orz (Pyrenophora teres) Arsura frunzelor de orz (Rhynchosporium secalis), Rugina orzului (Puccinia hordei), Fuzarioza (Fusarium spp.),  maxim 1l/ha/tratament 2 tratamente /cultură/sezon, timp de pauză 35 de zile.

La grâu, tratamentul se va aplica preventiv sau imediat ce apar primele simptome ale bolii, iar cultura este în faza de dezvoltare de la primul internod și până la sfârșitul înfloritului (BBCH 31-69). Se pot aplica 1-2 tratamente la interval de 14-28 de zile în funcție de condițiile de vreme și de presiunea bolilor. Cantitate de soluție (produs + apă) recomandată a se utiliza pe un ha este cuprinsă între 100 – 300 l. Doza maximă de produs care se va aplica pe un tratament este de 1 l/ha. Se vor aplica maxim 2 tratamente pe cultură pe un sezon de vegetație.

La orz, se vor aplica 1-2 tratamente în perioada când plantele de cultura sunt în faza de dezvoltare de la primul internod până la sfârșitul formării spicului inflorescenței (BBCH 31-59), la interval de 12-21 zile între tratamente, depinzând de condițiile de vreme și presiunea bolilor. Cantitatea de soluție recomandată a se utiliza pe un ha de cultură va fi cuprinsă între 100 – 300 l. Doza maximă de produs care se va aplica pe un tratament este de 1 l/ha.

La rapiță, tratamentul se va aplica preventiv sau imediat ce apar primele simptome ale bolii, iar cultura este în faza de dezvoltare de începutul înfloritului și până la sfârșitul înfloritului (BBCH 61-69). Dacă trebuie să tratăm numai Alternarioza aplicarea tratamentului poate începe când plantele de rapiță sunt într-un stadiu mai târziu al înfloritului (BBCH 66-69). Se va aplica numai un singur tratament/cultură/sezon folosind o cantitate de soluție/ha cuprinsă între 100 – 500 litri în funcție de înălțimea plantelor de cultură și densitatea acestora. Doza maximă de produs care se va aplica pe un tratament este de 1 l/ha.

 

Daunători în cultură

 

Gȃndacul bălos (Lema melanopa)

Este unul din dăunătorii din vechea gardă, cunoscut ȋndeaproape de majoritatea cultivatorilor de cereale păioase. Cei mai mulți dintre fermieri l-au ȋntȃlnit ȋn culturile de orz, ovăz, sau orzoaică. Ȋn ultimul timp ȋnsă se pare că se manifestă foarte puternic și ȋn culturile de grȃu. Aceasta se datorează cel mai probabil din cauza scăderii semnificative a terenurilor cultivate cu orz sau ovăz, plante pentru care Lema melanopa prezintă atracție. Denumirea de gȃndac bălos provine din modul prin care larvele de Lema melanopa se apară de prădatori. Practic larva se acoperă cu un amestec de excremente și mucilagiu ce-i conferă un aspect respingător.

Este foarte important de specificat faptul că Lema melanopa ȋn Romȃnia prezintă o singură generație ȋntr-un an. Dăunătorul iernează ca și adult pe suprafața solului. Dăunătorul rămȃne ascuns ȋn resturi vegetale, sub frunzele din păduri sau liziere sau chiar sub resturile arbuștilor crescuți pe marginea culturilor agricole. Primăvara adulți apar cȃnd temperatura zilnică depășește 10-15ºC. De obicei acest lucru se ȋntȃmplă undeva la mijlocul lunii aprilie. Calendaristic  corespunde cu perioada de semănat a porumbului. Sunt foarte importante asemenea asocieri, pentru că așa cum o știm cu toții clima s-a schimbat, iar anotimpurile nu mai sunt ceea ce au fost odată.

După o scurtă perioadă de hrănire are loc ȋmperecherea și depunerea pontei. De obicei acest stadiu se desfășoară ȋn prima decadă a lunii mai, bineȋnțeles totul depinzȃnd de perioada ȋn care dăunătorul și-a făcut apariția din iarnă. Femela depune cca 100-300 de ouă pe partea superioară a frunzei, paralel cu nervura principală.

Stadiul de ou durează ȋn medie 8-10 zile. Perioada larvară durează 20-30 zile. După ultima năpârlire, larvele pătrund în sol la circa 3-5 cm adâncime unde se ȋmpupează. Adulţii noii generaţii apar către sfârşitul lunii iunie.

Simtome și pierderi provocate acest dăunător

Lema melanopa parazitează culturile agricole atȃt ca larvă, cȃt și ca adult. Adulți hibernanți se hrănesc cu frunze pe care le perforează longitudinal. Larvele consumă epiderma superioară și parenchimul frunzei, rămȃnȃnd intact de cele mai multe ori epiderma inferioară provocȃnd ȋn acest mod ca pe frunză să apară ’’ferestre’’ albicioase. Atacul se manifestă ȋn vetre destul de ușor observabile. Prin pierderea de suprafață foliară, suprafața fotosintetică se reduce drastic, cu consecințe importante asupra producției. Dacă fermierul nu este atent, pierderile lui pot depășii 60%. Foarte important este că dăunătorul este vector pentru viruși, situație ȋn care pagubele se pot amplifica.

Adulții din noua generație care apar undeva la sfȃrșitul lunii iunie, avȃnd ȋn vedere că cerealele sunt ȋn stadiul de maturitate fiziologică sau chiar maturitate deplină nu mai pot crea pagube, aceștia ajungȃnd să se hrănească cu samulastră, frunze din flora spontană. Dacă temperaturile din luna iunie sunt mai scăzute, ȋn jurul valorii de 16-17 ºC, iar luna este ploiasă, o mare parte din rezerva de dăunător ȋmpupată ȋn sol este distrusă.

Metode de combatere

Pragul economic de dăunare este de 10 adulți/m² sau 250 larve/m²

Din fericire soluția este destul de simplă. Important e ca fermierul să facă vizite ȋn cȃmp și să observe că are o problemă. Se recomandă să se folosească un insecticid cu acțiune atȃt de contact cȃt și sistemică,  astfel ȋncat să fie eliminată populația adultă ȋnainte de ȋnceperea depunerii ouălor. Sistemia insecticidului protejează cultura de adulții care pot migra de pe o altă tarla netratată. De asemenea, sistemia insecticidului ajută la eliminarea eventualelor ouă depuse ȋnainte de efectuarea tratamentului.

Dacă Lema melanopa a reușit să depună ouă, se recomandă un al doilea tratament atunci cȃnd larvele sunt ȋn prima vȃrstă și cȃnd nu au reușit să producă pagube.

 

 

 

Viermele roșu al paiului  ( Haplodiplosis marginata)

Adultul are 4-5 mm lungime, masculul fiind mai mic decât femela. Capul și toracele sunt închise la culoare, iar aripile sunt transparente cu irizații. Oul are dimensiuni de 0,3 x 0,8 mm și are culoarea roșcată. Larva este apodă și eucefală, cu o lungime, la completa dezvoltare, de 3-4 mm și este de culoare roșie. Insecta este o dipteră și are o singură generație pe an. Iernează în sol la 3-4 cm adâncime, în stadiul de larvă. În primăverile umede, la sfârșit de aprilie – început de mai, larvele urcă la suprafață și se împupează. Insecta este hidrofilă. În condiții de uscăciune rămâne în sol un an sau chiar mai mulți. Adulții apar după 4-7 zile de la împupare. Zborul este înregistrat în mai, iar după împerechere femelele depun 5-10 ouă pe frunzele tinere. După o incubație de 5-10 zile se produce ecloziunea, larvele pătrunzând în teacă și pai, unde se hrănesc până la completa dezvoltare, după care cad pe sol și pătrund în stratul superficial.

Plante atacate și mod de dăunare
Sunt atacate de obicei grâul și ovăzul. Ca plante gazdă au fost identificate unele graminee spontane. Atacul larvelor se manifestă în vetre, pe tulpini apar gale (șanțuri), care influentează negativ creșterea și formarea spicelor. Monocultura favorizează înmulțirea dăunătorului.

Tratamentele chimice se aplică la averizare, când rezerva biologică este de 30-50 larve/mp. Se fac tratamente terestre sau avio, în perioadele de zbor ale adulților, cu piretroizi.

 

Insecticide recomandate

KAISO SORBIE 5 EG

Kaiso Sorbie 5 EG se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă, fine, omogene, fără tendinţă de sfărâmare, de culoare bej. Această formulare, patentată de Nufarm ca tehnologie “Sorbie”, prezintă avantajul eliberării rapide a întregii cantităţi de substanţă activă, asigurându-se astfel efectul de șoc asupra dăunătorilor.

Kaiso Sorbie 5 EG este un insecticid din grupa piretroizilor premium, ce acţionează atât prin contact cât și prin ingestie asupra unui număr mare de insecte dăunătoare, având și acţiune ovicidă. Produsul acţionează asupra sistemului nervos al insectelor, determinând moartea rapidă a acestora. Substanţa activă este înglobată într-un amestec de material absorbant și minerale unice din punct de vedere chimic, formând o granulă de calitate superioară. În amestec cu apa, conţinutul de surfactanţi și emulgatori ajută la dispersarea rapidă și completă în soluţie, concentratul emulsionabil rezultat conţinând o cantitate de solvent redusă și prezentând o eficacitate sporită chiar și la temperaturi mai ridicate decât în cazul altor piretroizi. Eliberarea imediată a substanţei active asigură efectul de șoc asupra dăunătorilor.

Kaiso Sorbie 5 EG combină avantajele unui produs granulat cu eficienţa unui concentrat emulsionabil: • se dizolvă rapid și complet în apă; • acţionează imediat asupra dăunătorilor; • limitează expunerea utilizatorului la substanţa activă; • permite depozitarea timp îndelungat; • înglobează o cantitate foarte redusă de solvent; • are spectru larg de acţiune.

Produsul este omologat la grâu Eurygaster integriceps, Lema melanopa, Haplodiplosis marginata în doză de 0,15 kg/ha , Afide (Schizaphis graminum, Macrosiphum avenae, Rhopalosiphum maidis, R. padi, Metopolophium dirhodum) în doză de 0,15 kg/ha, Lema melanopa în doză de 0,15 kg/ha.

Kaiso Sorbie 5 EG se aplică la avertizare, ca tratament foliar în perioada de vegetaţie la culturile și în dozele omologate. Timp de pauză: 7 zile pentru măr, varză, viţă de vie; 28 zile pentru grâu, orz, ovăz.

Pentru o folosire corectă, înainte de utilizare consultaţi lista de compatibilităţi și efectuaţi un test. Citiţi cu atenţie informaţiile de pe etichetă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *