Facebook

Fertilizarea foliară de primăvară la grâu și orz

Fertilizarea foliară de primăvară la grâu și orz

Fertilizarea foliară de primăvară la grâu și orz

Recomandarea Lebosol România

 

Aplicarea îngrășămintelor foliare contribuie la dezvoltarea elementelor productivității, mai ales a elementelor productivității spicului. Foarte mulți fermieri au introdus fertilizarea foliară în tehnologia lor, însă foarte puțini iau în calcul faptul că grâul și orzul de toamnă au cerințe mai mari privind aprovizionarea cu mangan, cupru și zinc.

Cerințele cerealelor privind aprovizionarea cu microelemente

Cerealele (grâu, orz, secară, triticale, ovăz etc.) au, pe lângă cerințele de macroelemente (azot, fosfor, potasiu și sulf) și cerințe ridicate de microelemente. La o producție de 8 t/ha, consumul este de: 600-1000 g mangan, 50-150 g cupru, 250-350 g zinc și 50-100 g bor. Inițial, acestea par reduse, putând fi satisfăcute printr-o fertilizare organică cu gunoi de grajd cu un conținut echilibrat de elemente nutritive – o presupunere care, transpusă în practică, nu a dat rezultate satisfăcătoare în foarte multe cazuri. Chiar dacă la analize a reieșit că solul este bine aprovizionat cu elemente nutritive, plantele au suferit de carență în unul sau mai multe elemente; această situație este des întâlnită în multe cazuri în analizele de plantă din ultimii ani. Cauzele acestor carențe pot fi foarte multe, dar sunt cel mai adesea legate de lipsa de mobilitate a elementelor nutritive în soluția solului.

Valorile de pH al solului și condițiile de mediu

Microelementele, cu excepția molibdenului, sunt greu accesibile plantelor în condiții de pH ridicat al solului. Mai mult, seceta, excesul de apă stagnantă (băltirile) și temperaturile scăzute pot face ca plantele să nu poată absorbi elementele nutritive de care au nevoie. Administrarea la sol a microelementelor, în

special a manganului, nu este recomandată. În virtutea celor enunțate mai sus, acestea vor exista ca și conținut total, dar mobilitatea și absorbția lor integrală în plantă nu pot fi garantate. De aceea, aplicarea

foliară a microelementelor este o metodă de fertilizare mai eficientă în practică. Multiplele tratamente fitosanitare, atât în toamnă cât și în primăvară, permit administrarea de microelemente odată cu cu produsele de protecția plantelor, fără a se efectua treceri suplimentare.

 

Combinația de mangan, cupru și zinc la cultura cerealelor

După cum s-a menționat anterior, manganul, cuprul și zincul sunt printre cele mai importante microelemente pentru culturile de cereale. Absorbția unuia dintre aceste microelemente este promovată într-o anumită măsură de prezența celorlalte două. Această combinație de trei microemente este întâlnită în produsele Lebosol®-Mix Cereale SC sau Lebosol®-QuadroS SC. Ideală este aplicarea unui tratament în toamnă și a unuia în primăvară cu oricare dintre aceste două produse. Necesarul de microelemente este astfel acoperit. În anumite condiții, de exemplu pe soluri cu pH mai mare de 6,5 unde trebuie acordată o atenție specială aprovizionării cu mangan, se recomandă creșterea gradului de aprovizionare a plantelor printr-o aplicare separată cu mangan.

Manganul sprijină dezvoltarea inițială după răsărire, stimulează înfrățirea, acționează pozitiv asupra rezistenței la frig, reduce pierderile din timpul iernării, accelerează dezvoltarea în primăvară și mărește productivitatea. Manganul stimulează diviziunea celulară, respectiv creşterea. Manganul intensifică sinteza hidraţilor de carbon, mai ales în rădăcini și favorizează reducerea nitriţilor şi sulfaţilor.

Cuprul are rol în formarea clorofilei, în germinarea seminţelor, în sporirea rezistenţei la secetă şi în aprovizionarea cu apă și participă la metabolismul hidrocarburilor și proteinelor, este esenţial tuturor plantelor. Cuprul controlează respiraţia şi sinteza proteinelor. Deficienţa de cupru duce la diminuarea recoltei și la deteriorarea calităţii, la sensibilitate la boli şi în cazuri severe la recolte foarte slabe.

Zincul are rol în sporirea rezistenţei la secetă şi ger, sinteza clorofilei, creşterea plantelor. Zincul crește capacitatea plantelor de a utiliza la maxim rezervele solului, totodată reduce efectele negative ale antagonismului fosfor-zinc și blochează translocarea cadmiului în plantă.

Magneziul și sulful pentru creșterea conținutului de proteină brută

În ultimii ani se observă frecvent o carență clară de sulf, în special la cultura orzului. Scăderea conținutului de sulf din atmosferă și scurgerile de suprafață provocate de ploile de toamnă au dus la apariția de pete galbene pe frunzele tinere ale plantelor. Există o diferență clară față de carența de azot, pentru că aceasta din urmă apare pe frunzele mature, sub formă de pete de decolorare mai deschise. Pentru a compensa lipsa sulfului la cereale, este recomandată fie aplicarea la sol de îngrășăminte cu sulf fie aplicarea pe frunze a unuia dintre produsele Lebosol®-Sulf 800 SC sau Lebosol®-MagS SC, la BBCH 31/32.

O bună aprovizionare cu sulf ajută și la absorbția azotului, de aceea sulful este atât de important pentru creșterea producției. Administrarea de magneziu și sulf la burduf, ambele în cantitate mare în produsul Lebosol®-MagS SC, favorizează creșterea conținutului de proteină al boabelor.

Formularea sub formă de suspensie concentrată a produsului  Lebosol®-MagS SC este special concepută pentru aplicarea în a doua parte a perioadei de vegetație a cerealelor, deoarece nu există pericolul de a produce arsuri pe frunză, așa cum se intamplă în cazul utilizării produselor pe bază de săruri. Experiențele au arătat în mod frecvent creșterea eficienței elementelor nutritive din suspensiile concentrate comparativ cu situația utilizării sărurilor neformulate. Prin urmare, aplicarea suspensiilor concentrate constituie un avantaj de ordin economic și agronomic pentru fermier.

Datorită influenței factorilor climatici și antropici (locali), se întâlnesc frecvent situații când N, și nu numai, este insuficient, chiar dacă dozele au fost bine calculate. Cerințele plantei de grâu față de N sunt cele mai ridicate în perioada de la înspicat până la formarea boabelor. Cercetările au demonstrat că prin corectarea foliară cu N în această perioadă sporurile de producție sunt semnificative.  Lebosol®-Nutriplant 36 are o concentrație ridicată de azot, și mai conține Mg, element foarte important în a menține planta verde.

 

Recomandări de aplicare:

de la sfârșitul înfrățitului până la formarea primului internod (BBCH 29-32)

  • Lebosol®-Mix Cereale SC este un amestec lichid de oligoelemente cu cupru, mangan, zinc și magneziu. Se aplică o doză cuprinsă între 1,5 și 2 l/ha, iar ca urmare a tratamentului, vă puteți aștepta la un nivel mai ridicat de producție, la plante mai sănătoase, la aprovizionarea cu oligoelemente necesare și la creșterea conținutului de proteine.
  • O altă posibilitate este fertilizarea cu Lebosol®-QuadroS SC – amestec lichid de oligoelemente cu cupru (Cu), mangan (Mn), zinc (Zn) + sulf (S). Aplicând foliar o doză cuprinsă între 0,75 și 1,5 l/ha, asigurați aprovizionarea plantelor cu sulf pentru a absorbimai bine îngrășămintele de bază și, ca rezultat, vă veți bucura de plante sănătoase, producții înalte și de calitate.
  • Lebosol®-Sulf 800 SC – o suspensie concentrată cu cel mai ridicat conținut de sulf elementar. Tratamentele foliare cu sulf, în doză de 3 – 5 l/ha contribuie la absorbția eficientă a azotului, cu efecte pozitive asupra sporului de producție.

de la faza de frunza stindard dezvoltată complet până la începutul apariției spicului (BBCH 39-51)

  • Aveți încredere în următoarele soluții de înaltă performanță în fazele de până la înspicat: Lebosol®-AmoniumTS 200 – soluție de îngrășământ foliar cu azot de sulf. Se aplică în doză de 3-5 l/ha.
  • VitaloSol Gold SC este un amestec lichid de oligoelemente cu cupru (Cu), mangan (Mn) si conținut ridicat de sulf (S). Aplicat într-o doză de 1,5 – 3 l/ha, crește cantitatea și calitatea producției.
  • Lebosol®-MagS SC fiind un produs cu formulare lichidă cu un conținut ridicat de magneziu și sulf, favorizează fotosinteza, efectul de „stay green”, creșterea conținutului de proteină al boabelor, producții mari și de calitate. Doza recomandată este de 3 – 5 l/ha.
  • Cu Lebosol®-Nutriplant 36, la o doză de 5 l/ha, puteți crește indicii de calitate ai grâului pentru panificație și conținutul de proteine.

Aveți încredere în gama de produse Lebosol® și în sfaturile competente ale specialiștilor noștri. Asigurați-vă rezultate previzibile încă din timpul campaniei de primăvară!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *