Facebook

Vernalizarea grâului și asigurarea elementelor nutritive

Vernalizarea grâului și asigurarea elementelor nutritive

Ing. Ionuț Georgian Bălan

Sales Manager Buzău & Vrancea, SAATEN UNION ROMÂNIA

În condiții de temperaturi scăzute, imediat după germinare, grâul secretă un hormon cu rol de vernalizare denumit “vernalină”. Acest hormon are rol de catalizator a proceselor prin care planta de grâu va depăși faza de înfrățire. Altfel spus, vernalizarea delimitează faza de creștere vegetativă de faza de creștere generativă, limitând dezvoltarea culturii pentru a împiedica o înflorire în toamnă.

Procesul de vernalizare a grâului este determinat de temperatura la care este expusă planta. Vernalizarea nu va avea loc niciodată la temperaturi negative și nici la temperaturi de peste 15 grade C. Temperatura optimă de vernalizare este situată în jurul valorii de 8 grade C, cercetările recente arătând că intervalul de vernalizare este situat între 3 și 10 grade C.

Imediat după procesul de vernalizare, în funcție de evoluția vremii, planta de grâu își va relua treptat procesele vitale: absorbția apei și a elementelor nutritive din sol. În acest moment, foarte importante sunt cantitățile de azot aflate la dispoziția plantei în soluția solului.

După cum știm, cerealele păioasele au trei faze critice cu un consum maxim de elemente nutritive: alungirea paiului, faza de burduf și înflorirea. Aplicarea îngrășămintelor solide trebuie efectuată cu două săptămâni înainte de fiecare fază, perioadă în care devin disponibile plantelor în soluția solului cu ajutorul umidității. 

Pentru a calcula o fertilizare optimă și o producție scontată a cerealelor păioase, trebuie să știm că în medie, pentru fiecare 500 kg boabe de grâu sau orz recoltate (la care se adaugă cantitatea aferentă de paie), acestea consumă:

  • 12-14,5 kg azot;
  • 5,5-6,5 kg fosfor;
  • 10,5-14 kg potasiu.

Ce fac fermierii în contextul actual când prețul îngrășămintelor a crescut exagerat de mult? Ei bine, în urma discuțiilor cu ei, marea majoritate spun că vor reduce drastic cantitatea de îngrăsăminte solide aplicate  în culturi, noul trend fiind îngrășămintele naturale.

Așadar, fermierii care au în jurul lor ferme de creștere a porcilor sau a puilor de carne achiziționează vidanje pentru aplicarea dejecțiilor și/sau remorci tehnologice pentru aplicarea gunoiului de pasăre.

drul Grupului de firme TCE 3 Brazi – Neamt:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *