Facebook

Stadiile de creștere ale plantelor de floarea-soarelui

Stadiile de creștere ale plantelor de floarea-soarelui

Stadiile de creștere ale plantelor de floarea-soarelui

Articol preluat de pe site-ul Nuseed România

 

De la semănat și până la recoltat, plantele de floarea soarelui trec prin patru stadii principale de dezvoltare: stadiul vegetativ, stadiul reproductiv, o perioadă de coacere și îmbătrânirea sau devitalizarea. Este util, iar în unele cazuri, este necesar să înțelegem și să identificăm momentul în care planta se află sau a trecut prin diferite stadii de creștere.

Tocmai din această cauză, a fost dezvoltat un sistem standardizat și simplu menit să-i ajute pe fermieri, agronomi, oameni de știință și alte părți interesate să descrie în mod clar și precis diferitele stadii de creștere a plantelor de floarea-soarelui.

 

În timpul evaluării stadiului de creștere a plantelor de floarea-soarelui în câmp, luați mostre reprezentative pentru a obține o interpretare medie.  În practică, aceasta înseamnă evitarea capetelor de teren în care compactarea va deforma în multe cazuri dezvoltarea plantelor, precum și evitarea porțiunilor evidente cu creștere inegală cauzată de boli sau de modificări ale tipului de sol.  Plantele de floarea-soarelui, în special hibrizii, tind să crească uniform pe întreg câmpul, astfel că ar trebui să puteți stabili destul de rapid stadiul de creștere, în majoritatea cazurilor.

 

Scara stadiilor de creștere este împărțită în stadiile Vegetative (V) sau Reproductive (R) ale dezvoltării plantelor.

Dezvoltarea vegetativă este împărțită la rândul ei în două stadii, Răsărirea vegetativă (RV) și dezvoltarea frunzelor adevărate.

Răsărirea vegetativă (RV) acoperă perioada de la răsărirea plantulelor până la momentul în care prima frunză adevărată are mai puțin de 4 cm în lungime.  Ca principiu general, acesta este momentul în care pesticidele ar trebui evitate, deoarece plantele aflate în acest stadiu sunt mai predispuse la efectele fitotoxice ale substanțelor agrochimice.

Următorul stadiu este perioada Vegetativă (V), cu stadiul de creștere indicat ca „V” plus numărul de frunze adevărate având peste 4 cm în lungime.  De exemplu, dacă sunt două frunze de peste 4 cm, stadiul de creștere ar fi V2; dacă sunt patru frunze, acesta ar fi V4 și așa mai departe.  Dacă frunzele situate mai jos sunt moarte sau au căzut, numărați cicatricile frunzelor și includeți-le în evaluare.  Stadiile de creștere de la V2 la V8 sunt deosebit de importante, întrucât în acestea se aplică multe erbicide post-răsărire.

Următorul stadiu este cel Reproductiv (R), care este împărțit în nouă stadii în baza dezvoltării florii.

R1 până la R4 descriu stadiile de la prima apariție a bobocului de floare și până imediat înainte de începerea înfloririi.

R5 descrie începutul înfloririi și este subdivizat pentru a descrie procentul de floare finalizată sau care este în floare, cum a fi R5.1 (10%), R5.5 (50%), R5.9 (90%).

R6 până la R9 acoperă perioada de la încheierea înfloririi (R6) până la maturitatea fiziologică (R9) și recoltare.

Stadiile de creștere a plantelor de floarea-soarelui și descrierea lor

  • Schneiter și J. F. Miller. 1981. Description of Sunflower Growth Stages.
Stadiu Descriere
RV – Răsărirea vegetativă Au răsărit plantulele și prima frunză după cotiledoane are mai puțin de 4 cm în lungime.
V (număr)

Stadii vegetative (de ex. V-1, V-2, V-3 etc.)

Se stabilește numărând numărul de frunze adevărate care au cel puțin 4 cm în lungime, începând ca V-1, V-2, V-3 etc. Dacă a apărut îmbătrânirea frunzelor situate mai jos, numărați cicatricile frunzelor (excluzând cotiledoanele).
R1 – Stadii reproductive Bobocul terminal formează un capitul în miniatură în locul unui mănunchi de frunze.  Atunci când sunt observate direct de sus, bracteele nemature au un aspect stelat cu multe vârfuri.
R2 Bobocul nematur se alungește cu 0,5 până la 2,0 cm peste cea mai apropiată frunză atașată de peduncul.  Ignorați frunzele atașate direct pe partea din spate a bobocului.
R3 Bobocul nematur se alungește cu peste 2 cm peste cea mai apropiată frunză.
R4 Inflorescența începe să se deschidă.  Atunci când sunt observate direct de sus, sunt vizibile florile ligulate nemature.
R5 (număr)

de ex., R-5.1, R-5.5, R-5.9 etc.

Începutul înfloririi, împărțit în stadii secundare în funcție de procentul de floare finalizată sau care este în floare, cum a fi R-5.1 (10%), R-5.5 (50%), R-5.9 (90%).
R6 Înflorirea este încheiată, florile ligulate se veștejesc.
R7 Spatele capitulului a început să devină galben-pal.
R8 Spatele capitulului este galben, bracteele rămân verzi.
R9 Bracteele sunt galbene și maro, planta este la maturitate fiziologică.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *