Facebook

Prelucrare, compactare și semănat, o singură trecere – Poettinger TERRASEM

Prelucrare, compactare și semănat, o singură trecere – Poettinger TERRASEM

Semănătorile pneumatice Poettinger TERRASEM pentru semănat direct în mulci reprezintă varianta eficientă de a folosi un singur utilaj şi a termina la timp însamânţarea. Practic printr-o  singură trecere a utilajului se efectuează trei lucrări: prelucrarea, compactarea şi însămânţarea solului pe lăţimi de lucru de la 3 m până la 9 m. Grapa cu discuri scurtă, pachetul unic de compactare cu pneuri şi echipamentul de însămânţare cu dozare mecanică şi distribuţie pneumatică asigură un rezultat optim al lucrărilor. În afară de depunerea exactă a seminţelor datorită brăzdarelor cu discuri duble DUAL-DISC montate pe paralelogram şi a roţilor de tasare şi reglarea adâncimii, acest tip de semănătoare convinge prin adaptarea unică la condiţiile solului, sistemul central de reglare a forţei de apăsare pe brăzdar de 40 până la 120 kg/brăzdar, un buncăr de mare capacitate pentru seminţe și elemente de comandă inteligente. Semănătorile TERRASEM sunt utilaje universale care pot fi folosite atât pentru semănatul direct în mulci cât și pentru semănătul convenţional. La întoarcerile la capăt de parcelă şi pentru transport semănătoarea se sprijină pe 2 perechi de roţi ale pachetului de compactare. 

NHR Agropartners pune la dispoziţie o gamă largă de semănători din gama TERRASEM R3, R4, C4, C6, C8, C9, cu lăţimea de lucru  începând de la  3 m pânâ la 9 m cu  24, 32, 48, 64, 72 de rânduri la 12,5 cm. Buncărul pentru seminţe are capacitatea de 3000l/3950l la modelele de 3 – 4m şi 4000 l/5100l la modelele de 6 – 9m. Semănătorile din clasa C sunt rabatabile în timp ce semănătorile din clasa R sunt rigide. Ambele clase oferă o manevrabilitate sporită şi un plus de stabilitate atât pe terenul agricol cât şi pe drumurile publice.

Cuplajul este bine gândit și rapid

Bara de cuplare este prevăzută cu bolţuri de montaj cat. II/2 şi III/3. Astfel, mașinile pot fi montate la orice tip de tractor, fără cheltuieli suplimentare. O articulaţie rotativă robustă cu compensare axială între grapa de nivelare cu degete elastice şi bara de tracţiune permite un unghi de viraj de până la 900 , chiar şi în cazul tractoarelor cu anvelope duble sau late. Ca dotări suplimentare se oferă o instalaţie de frânare pneumatică sau hidraulică, ceea ce garantează siguranţă până la viteza maximă admisă de deplasare de 40km/h. Cu aceste dotări sunt îndeplinite prevederile legale de circulaţie pe drumurile publice a utilajelor agricole. Conceptul de semănătoare în mulci TERRASEM de la Pöttinger, echipată cu grapa cu discuri scurtă extrem de eficientă, echipamentul de compactare cu pneuri, unic în industrie și echipamentul de semănare reunește în mod perfect etapele de prelucrare a solului, compactare şi semănare. Sistemul de copiere pozitivă şi negativă a configuraţiei terenului este un element în plus care garantează uniformitatea adâncimii de semănare.

 Grapa cu discuri eficientă pentru prelucrarea exactă a solului

Pentru o însămânţare bună: germinare şi creştere uniformă a plantelor, specialiştii recomandă un pat germinativ nivelat, cu un strat de sol mărunţit în partea superioară până la adâncimea de semânare.

Pregătirea solului este asigurată de o grapă cu discuri dispuse pe două rânduri, cu discuri concave, netede sau crenelate. Grapa cu discuri poate fi utilizată și pe solurile grele sau cu un conţinut ridicat de resturi vegetale.  Discurile cu diametrul de 580 mm afânează solul pe întreaga suprafaţă și lasă în urmă un orizont de însămânţare cu pământ mărunţit optim. Prelucrarea uniformă a suprafeţei cu depunerea pământului fin în orizontul de semănare va fi benefică pentru o răsărire uniformă a plantelor. Primul rând de discuri prezintă în plus posibilitatea de reglare în adâncime independent de al doilea rând.

Partea din mijloc este unitatea centrală, elementele exterioare rabatabile au la modelele din clasa C lăţimi de 0,50 m, 1,50 m, 2,50 sau 3,0 m și au o libertate mare de mișcare.

Siguranţa la pietre este activă non-stop.  Discurile sunt montate pe un cadru rectangular cu pereţi groși. Patru rulouri elastice din cauciuc cu diametrul de 40 mm permit devierea discurilor la coliziunea cu pietrele. Pe un braţ sunt fixate câte două discuri asigurându-se protecţia discurilor.

Montarea discurilor pe rulmenţi cu bile, dispuşi pe două rânduri, capsulaţi și perfect etanșaţi cu o garnitură casetată nu necesită întreţinere.

Acum sunt disponibile, pentru partea de prelucrare a solului, şi tipul de discuri uşoare ondulate, numite WAVEDISC, ideale pentru mişcarea redusă a solului, astfel solul nu este deplasat în lateral, ci este afânat în benzi.  În esență, există cinci motive cheie și condiții ale solului care necesită utilizarea cultivării reduse, făcând ca WAVE DISC să fie varianta perfectă:

  • 1.      Perturbare minimă (cultivarea redusă a suprafeței) în regiunile uscate, pentru a deplasa solul cât mai puțin posibil și pentru a reduce evaporarea.
  • 2.      În zonele umede, solul poate fi deplasat doar foarte puțin
  • 3.      Perturbare redusă pentru buruienile ierboase rezistente la aplicații de erbicidare.
  • 4.      Semănarea timpurie cât solul este încă foarte umed.
  • 5.      Reducerea eroziunii solului

Discurile ondulate WAVE DISC au un diametru de 510 mm și sunt disponibile cu o distanță între rânduri de 12,5 cm sau 16,7 cm, fapt ce asigură o spațiere îmbunătățită și un lucru fără obstacole. Adâncimea de lucru este ajustată continuu printr-un sistem hidraulic. Prin urmare, reglarea adâncimii este confortabilă și facilă în fiecare zonă, ex. la capul abrupt, unde solul poate fi compactat.

Fiecare unitate de disc este echipată cu sistem nonstop la suprasarcină: dispozitivele de montaj cu element din cauciuc prezintă un declanșator mecanic de suprasarcină de până la 100 kg per disc. Discurile WAVE DISC nu necesită niciun fel de întreținere. Confort pur.

 Şasiu unic pe pneuri

Şasiul unic cu roti cu pneuri este amplasat imediat după secţiunea de prelucrare a terenului. Geometria optimizată a cuplării împreună cu construcţia scurtă  îmbunătăţesc capacitatea de virare la capăt de rând şi în timpul transportului. Șasiul este prevăzut cu pneuri late, compactarea înainte de semănare se realizează de către fiecare roată pentru 4 rânduri de semănare. Cadrul şasiului rămâne întotdeauna la aceeaşi înălţime, numai grapa cu discuri şi bara postbrazdare vor fi ridicate. Dispunerea decalată a roţilor face ca semănătoarea să fie mai ușoară și mai silenţioasă în funcţionare şi face intervenţiile mai uşoare. Sistemul de suspensii individuale pe fiecare roată permite o rotire liberă a tuturor roţilor în viraje. La transportul pe drumurile publice mașina este purtată pe patru roţi, cele două roţi din mijloc sunt ridicate și îmbunătăţesc astfel stabilitatea laterală. Astfel sunt posibile viteze ridicate de deplasare pe drumurile publice. 

Sistem de dozare cu precizie mare

Preturile ridicate ale seminţelor au determinat necesitatea unor sisteme de însamânţare economice. Cantitatea de seminţe trebuie aplicată cu precizie de la 0,6 kg până la 350 kg pe hectar. Sistemul de dozare este conceput pentru a garanta precizia maximă de dozare a seminţelor astfel încât se realizează o dozare exactă a celor mai diverse tipuri de seminţe şi în condiţii de lucru cu dificultate maximă.

TERRASEM R3 până la C6 sunt echipate cu un sistem de dozare, modelele C8 şi C9 sunt echipate cu două sisteme de dozare. În funcţie de cantitatea de seminţe, roţile de dozare pot fi schimbate rapid şi simplu în funcţie de tipul seminţelor. O transmisie intermediară asigură o turaţie optimă a motorului de dozare. Acţionarea mecanismului de dozare se realizează electric, fiind comandată din tractor prin intermediul unui senzor pe roată sau a semnalului ISOBUS. Comutarea automata a roţii de semănare cu sistemul de predozare echipat în serie asigură semănarea impecabilă, fără goluri. Calibrarea se efectuează simplu, cu ajutorul sacului de colectare şi a clapetei de calibrare care este monitorizată de un senzor. Gura de evacuare  asigură golirea completă a buncărului.

 Suflanta şi capetele de distribuţie

Suflanta de mari dimensiuni este acţionată hidraulic şi chiar în intervalul mediu de turaţie produce o cantitate mare de aer – funcţionare silenţioasă, fără “şuierat”  în timpul lucrului. Cantităţile mari de aer alimentează suficient unitatea de dozare chiar şi în cazul unei căderi a turaţiei, pentru a menţine precizia de semănare. Seminţele sunt antrenate uniform de aer în tubul ascendant şi sunt conduse spre capul de distribuţie. Un servomotor închide electronic orificiile pentru crearea cărărilor tehnologice. Clapetele magnetice de pe repartitor blochează până la 3 tuburi pentru seminţe pe fiecare urmă. Seminţele în exces sunt conduse din nou în tubul ascendant iar cantitatea de seminţe consumată este redusă.  Se face o economie de seminţe de până la 6%.

 Buncăr de seminţe longitudinal

Umplerea cu seminţe trebuie să fie posibilă oricând în mod rapid și fără efort.

Semănătorile Poettinger TERRASEM cu buncăr longitudinal pot fi umplute simplu cu ajutorul încărcătorului frontal sau al șnecului. Buncărul de seminţe cu capacitate ridicată, rezistent la praf și precipitaţii este echipat cu un capac din prelată.

Buncărul longitudinal de mare capacitate are un volum de 3000 l la modelul C4 și C6 si respectiv 4000 l la C8 / C9. La cerere este posibilă o extindere la 3950 l la C6 și 5100 l la C8 / C9. Platforma de încărcare, prevăzută o dotare de serie, permite deschiderea confortabilă a capacului buncărului și verificarea procesului de umplere. Lada de scule cu volum mare este bine protejată și integrată în platforma de încărcare. Un grătar la buncăr protejează sistemul de dozare împotriva corpurilor străine. Dispozitivul de supraveghere a nivelului de boabe din buncăr, montat în partea inferioară permite folosirea integrala a seminţelor din buncăr, fără cantităţi reziduale.

Secţii de semănare pentru o semănătură perfectă

Brăzdarele dublu disc DUALDISC de mari dimensiuni împing resturile de plante la o parte şi nu le apasă în pământ. În combinaţie cu tubul de însămânţare interior, se obţine un rând de însămânţare uniform, curat.

Fiecare brăzdar cu discuri este suspendat cu ajutorul unui paralelogram și se adaptează perfect la denivelările solului. Toate brăzdarele sunt glisate cu ajutorul roţilor de tasare care asigură şi o adâncime de depunere uniformă. Reglarea adâncimii se realizează centralizat, iar reglarea presiunii pe brăzdar se realizează centralizat și hidraulic de la 40 până la 120 kg. Montarea în lagăre fără întreţinere a secţiunilor de semănare pe elementele de cauciuc le face complet mobile și reduce astfel necesitatea întreţinerii. Prin dispunerea decalată este posibilă o distanţă între rânduri de 12,5 cm, pentru o repartizare optimă a seminţelor.

 Adaptarea la conturul terenului

Secţiile de semănare se montează prin sistemul de prindere în 3 puncte pe cadrul pachetului de roţi de compactare. Secţiile de semănare se poate adapta la denivelările terenului

Sistemul paralelogram al secţiilor de semănare şi cadrul pachetului de roti de compactare  duc la o serie de avantaje printre care se numără: adaptarea exacta la condiţiile de teren prin ghidajul pe contur al discului şi presiunea reglată la unitatea de semănare şi braţele brăzdarelor pe bara portbrăzdare au aceeaşi lungime, în ciuda modificării configuraţiei terenului – forţa de apăsare a brăzdarului rămâne constantă.

 Structura din trei elemente asigură adaptarea perfecta la condiţiile de teren, la o lăţime mare de lucru

Pentru o sămănătură  de succes este nevoie de unelte bine corelate între ele pentru rândul de semănare, depunerea seminţelor şi acoperirea acestora. Câmpurile laterale rabatabile ale grapei cu discuri, pachetul de roţi  şi echipamentul  de semănare urmează conturul terenului. Utilajele se adaptează în sus și în jos în unghiuri de până la 5°. Câmpurile rabatabile sunt pretensionate cu ajutorul acumulatoarelor hidraulice cu  azot, astfel se atinge distribuirea uniformă a presiunii pe întreaga lăţime de lucru în orice poziţie.

O prelucrare a solului pe întreaga suprafaţă este astfel garantată. Presiunea pe brăzdar este reglată centralizat cu ajutorul unui cilindru hidraulic. Adâncimea de depunere poate fi reglată centralizat prin intermediul unui clichet cu ajutorul unităţiiîn trei puncte.

 Operare inteligentă

Modelele Terrasem C3, C4, C6, C8 şi C9  sunt concepute standard pentru tractoarele cu ISOBUS. Dozarea se realizează electric, iar măsurarea distanţei se realizează cu ajutorului senzorului radar sau a semnalului de pe tractor. În cazul în care tractorul nu este echipat cu ISOBUS, sunt disponibile două terminale de operare ARTIS şi ARTIS+. Ambele sunt compatibile cu ISOBUS şi oferă acţionarea funcţiilor direct prin intermediul aparatelor de comandă ale tractorului. Ambele terminale conţin un sistem de predozare, calibrare electrică, reglarea infinit variabilă a cantităţilor de seminţe, supravegherea suflantei şi a axului de dozare, măsurarea nivelului de boabe din buncăr, supravegherea fluxului de seminţe şi bază de date a materialului semincer.

Semănătorile Poettinger TERRASEM sunt comercializate  în România de către NHR Agropartners, importator de utilaje agricole de înaltă calitate. În prezent NHR Agropartners  deţine o reţea de 13 filiale care oferă gamă completă de , servicii: vanzare utilaje agricole şi piese de schimb, ateliere de reparaţii şi echipe mobile de intervenţii, mai mult de 220 de angajati şi în portofoliu mărci de top distribuite exclusiv cum ar fi DEUTZ-FAHR, JCB AGRI, Poettinger, Hardi, Bogballe, Einboeck pentru a numi doar câteva dintre acestea. În activitatea NHR Agropartners pilonii de bază îi reprezintă stabilitatea şi sustenabilitatea, respectful faţă de client, încrederea în relaţiile construite, seriozitate şi cu certitudine, perspectiva în viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *