Facebook

Atenție la semnele care apar la plante! Ele știu că nu au suficientă hrană.

Atenție la semnele care apar la plante! Ele știu că nu au suficientă hrană.

Un fermier adevărat trebuie știe, că monitorizarea bolilor și a dăunătorilor dintr-o cultură este foarte importantă, chiar și a buruienilor care dau bătăi de cap, atunci când erbicidul nu este aplicat la timp, dar nu în ultimul rând, trebuie să fie atent și la semnalele pe care plantele le oferă, pentru a-l atenționa că nu au suficientă hrană. Este vorba de carenta de macro și microelemente, vizibilă încă din primele faze de vegetație. carențele pot fi identificate foarte ușor dacă plantele sunt verificate periodic.

În catalogul de produse pentru anul 2022, pus la dispoziție pe toate canalele on-line de către FMC Agro România, veți putea regăsi atât produse consacrate (precum EXPRESS® 50SGCORAGEN®OMNERA®GRANSTAR® SUPERSUCCESSOR®), care v-au obișnuit cu eficiența și cu rezultatele deosebite, dar și produse noi, rod al cercetării FMC, precum BENEVIA®, EXIREL®, VERIMARK®, SAFARI® DUOACTIVE sau EVORELLE® EXPRESS, menite să vină și mai mult în ajutorul dumneavoastră în vederea obținerii de producții mari și de calitate.

În paginile catalogului veți regăsi recomandările specialiștilor privind aplicarea produselor FMC, dar și pagini utile cu informații, cred eu, necesare.

Determinarea carențelor nutritive de macro și microelemente.

Azotul (N)

Este elementul principal de alcătuire, care intră în componența aminoacizilor.  Aminoacizii compun codul genetic din ADN şi alcătuiesc proteinele vegetale. Element important din sinteza clorofilei.

Care sunt semnele de carență?

Simptomele carenţei sunt observate mai întâi la frunzele mai vechi, care devin palide şi îşi transformă culoarea spre verde deschis. Din cauza pierderii de clorofilă, apar frunze colorate în galben. La unele tipuri este posibilă apariţia nuanţelor de purpură şi roşu. Plantele au înălţimea mai mică faţă de cea normală şi înfrăţirea puternic inhibată la culturile cerealiere.

Fosforul (P)

Sursă principală de energie a plantei. Intră în compoziţia ATF (adenozin trifosfat) molecule care sunt sursa principală de energie a plantei. Intră în compoziţia proteinelor vegetale. Are un rol important în structura membranelor celulare.

Care sunt semnele de carență?

Simptomele sunt diferite la multe plante. Plante cu formă de arbore, creştere slabă şi înfrăţire inhibată la culturile cerealiere.  Masa foliară la unele plante se distinge printr-o colorare de verde mai închis. La orz şi la unele tipuri de varză poate fi observată apariţia colorării în purpură sau roşu. La porumb se observă porţiuni din frunze colorate în purpură.

Potasiul (K)

Întreţine balanţa hidrică în plantă, având importanţă extrem de mare pentru soliditatea pereţilor celulari şi a tulpinii, precum şi pentru evitarea culcării la pământ a culturilor cerealiere. Un element cheie la deschiderea şi închiderea orificiilor prin care este efectuat schimbul de gaze. Acestea au un rol important pentru asimilarea şi a altor elemente. Este important pentru transferul de zaharuri în plantă, din locurile de sinteză la locurile asimilării lor.

Care sunt semnele de carență?

Cloroză (mai întâi la cele mai vechi frunze) şi apariţia unui aspect ars al frunzelor.  Decolorarea vârfurilor frunzelor, care se transformă în culoarea maro, cauzată de transferul redus de zaharuri, din cauza carenţei de potasiu. Tulpini slabe şi prea flexibile la rapiţă, în faza de început a creşterii, care dobândesc treptat culoarea de verde închis. Pe frunzele cartofilor apar pete negre care se unesc şi cuprind porţiuni tot mai mari din frunze.

Calciul (Ca)

Un element foarte important în componenţa pereţilor celulari; întreţine soliditatea şi penetrabilitatea membranei celulare.  Contribuie la desfăşurarea corectă a multor procese enzimatice.  Participă la diviziunea celulară şi la alungirea lor.

Care sunt semnele de carență?

Semnele vizibile ale carenţei de calciu sunt clar corelate cu rolul său în plantă – oprirea diviziunii celulare duce la apariţia aspectului de ondulare şi deformare a frunzelor. Marginile vârfului de vegetaţie al plantelor pot dobândi culoarea neagră. Distrugerea pereţilor celulari cauzează sterilizarea florilor la roşii şi “miezul negru” la ţelină.

Magneziul (Mg)

Un element cheie în compoziţia clorofilei. Participă la transportarea aminoacizilor de la locul de sinteză la locul asimilării lor, ceea ce este foarte important pentru sinteza proteinelor la culturile cerealiere.  Activează acţiunea multor enzime, inclusiv a ATF-ului, care participă la transferul activ al zaharurilor şi aminoacizilor din frunzele.

Care sunt semnele de carență?

Diminuarea clorofilei duce la îngălbenirea frunzelor şi la cloroza între nervurile frunzelor.  Transferul redus de zaharuri din frunze cauzat de carenţa magneziului duce la blocarea transportării lor în frunze şi provoacă decolorarea pereţilor celulari.

Sulful (S)

Participă în compoziţia aminoacizilor cistenină şi metionină. Sulful are un rol enzimatic important de corelare în structura proteinelor. Un element foarte important pentru ameliorarea proprietăţilor de coacere a boabelor.

Care sunt semnele de carență?

Uneori este greu de făcut diferenţa între semnele carenţei de sulf sau de azot.  În întregimea sa, planta are o culoare verde mai palidă.  Apariţia unor pete galbene clorotice pe frunze din cauza fotosintezei reduse.  Culoarea florilor de rapiţă, care de obicei sunt galbene, devin albe.

Fier (Fe)

Necesar pentru sinteza clorofilei.  Participă în componenţa multor enzime.  Un element esenţial al enzimelor care protejează planta de sinteza radicalilor oxidanţi.  Participă în sinteza ligninelor.

Care sunt semnele de carență?

Cloroză pe nervurile frunzelor.  Decolorare spre galben din cauza nivelelor de clorofilă reduse.  La carenţă acută se observă o decolorare generală a plantei.

Mangan (Mn)

Necesar pentru sinteza clorofilei.  Important pentru fotosinteza ca acceptor de electroni.  Un element esenţial al enzimelor care protejează planta de sinteza radicalilor oxidanţi.

Care sunt semnele de carență?

Element imobil şi, spre deosebire de magneziu, nu se deplasează la locurile din planta cu carenţă.  Pălirea porţiunilor verzi în cazuri de carenţă în creştere.  Planta are un aspect fără vitalitate, după care urmează ofilirea sa. Carenţa moderată de mangan poate fi observată la unele porţiuni ale câmpului, nu în câmpul întreg

Cupru (Cu)

Ion metalic compus, prezent în trei din formele proteinelor. Participă la sinteza ligninelor şi este direct legat cu soliditatea tulpinii. Participă la neutralizarea radicalilor oxidanţi, astfel protejând planta de producerea lor.

Care sunt semnele de carență?

Reducerea sintezei de lignine, care poate provoca aplecarea pe pământ a culturilor cerealiere. O astfel de carenţă poate avea consecinţe serioase la existenţa nivelelor ridicate ale azotului, când mobilizarea cuprului este puternic inhibată. Sinteza redusă de lignine inhibă eliberarea polenului de către stamine.

Care sunt semnele de carență?

Înfăşurarea frunzelor în partea superioară, dobândind aspect de “coadă de porc” şi îngălbenirea fraţilor tineri la culturile cerealiere. Influenţează formarea boabelor. Are o importanţă mult mai mare pentru fructificare faţă de importanţa sa pentru creşterea părţilor vegetative.

Zincul (Zn)

Un element cheie din componenţa enzimei anhidrază, care participă la asimilarea bioxidului de carbon din procesul de fotosinteză. Face parte din enzima superoxid disutază, care neutralizează radicalii oxidanţi din plantă. Participă în sinteza de auxine, care au importanţă deosebită în fază de încolţire şi formare a boabelor, când procesul de diviziune a celulelor este intensiv.

Care sunt semnele de carență?

Deformarea frunzelor. Apariţia unor pete şi înroşiri ale frunzelor neuniforme.  Cauzează aşa numiţii “boboci albi” la porumb, unde pe frunze apar pete clorotice, aproape albe. Cu efect negativ asupra formării seminţelor şi cocenilor.

Molibdenul (Mo)

Un element cheie pentru transformarea nitraţilor în nitriţi şi asimilarea azotului de către plante.

Care sunt semnele de carență?

Apariţia unor pete între nervurile frunzei şi cloroză la frunzele mai vechi. Întrucât molibdenul participă la transformarea nitraţilor în nitriţi, semnele carenţelor sunt exprimate sub forma îngălbenirii.

Borul (B)

Este important pentru sinteza ligninelor. Strâns legat de diviziunea celulelor care se intensifică semnificativ în timpul înfloririi. Participă la transferarea glucidelor şi este legat de disponibilizarea lor în plantă.

Care sunt semnele de carență?

Depind ca intensitate la diferitele tipuri de culturi. La culturile cele mai susceptibile la carenţă, precum sunt culturile de varză, este posibilă apariţia unei tulpini de plută sau nervurii rupte a frunzelor. Frunzele pot deveni fără formă, îngroşate şi fragile.  Incinta tulpinii devine vidă, şi în special la cartof, baza masei foliare dobândeşte culoarea maro. La rapiţă se observă o înflorire îndelungată, întrucât lipsa borului influenţează procesul de polenizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *