Decembrie a fost o lună blândă și favorabilă pentru rapița cultivată în această toamnă. Acolo unde cultura a fost mai puțin dezvoltată, timpul bun din această perioadă a făcut ca plantele mici să-și revină complet. Ninsorile și lipsa gerului favorizeză cultura, dar exesul de apă din anumite zone poate avea ca și consecință, anoxie (lipsa oxigenului), conferind rapiței o sensibilitate pe parcursul iernii. Aceasta limitează revenirea și dezvoltarea (radiculară și aeriană) a plantelor, care devin roșiatice. Când rădăcina nu este privată de oxigen în totalitate, afecțiunea poartă numele de hipoxie.
Excesul de apă blochează absorbția nitratului și provoacă o fermentație a rădăcinilor care produce etanol, ce se acumulează în frunze și perturbă fotosinteza. Prin urmare, zona de explorare a rădăcinilor se va reduce, precum și puterea de valorificare a resurselor solului, iar planta va deveni sensibilă, vulnerabilă la atacul de boli și dăunători.
Ca să aveți o cultură de rapiță reușită, pentru a știi cum evaluați viabilitatea culturii, trebuie avute în vedere mai multe criterii.
Care este densitatea minimă a rapiței la ieșirea din iarnă?
În speranța că își vor intrema cultura, unii fermieri aleg să semene rapița de primăvară peste cea din toamnă. Dar această practică atrage mai mult necazuri decât beneficii, întrucât atacul insectelor (Meligethes) va fi mult mai intens, iar recoltarea anevoioasă, din cauza stadiilor de vegetație diferite.
Foto cultura rapita verde
Care este necesarul de azot al rapiței la ieșirea din iarnă?
Pentru 100 kg de boabe Stas, este necesară o cantitate de 6.5 kg N
Pentru a stabili necesarul de azot, se poate folosi metoda cântăririi, mai exact este vorba de cântărirea maselor verzi, proaspete, fără rouă și fără zăpadă, la începutul și la sfârșitul iernii și calcularea mediei acestor rezultate.
Administrare
Se știe că nu este recomandată administrarea a mai mult de 100 kg/aplicare.
– 80 kg N s.a în stadiul 31-50
– Restul cantității intre stadiile 50-53-57
Rapița mai slab dezvoltată va acumula mai puțin azot și biomasă înainte de înflorire.
Pe de altă parte, excesul de azot poate cauza o scădere a conținutului de ulei, de exemplu, pentru 40 kg de N (s.a) în plus, conținutul de ulei va fi mai scăzut cu aproximativ 5%.
Și cum putem ajuta rapița să iasă cu bine din iarnă?
Condițiile climatice nu pot fi influențate de nimeni. Tot ceea ce se poate face pentru a sprijini cultura, este de a o proteja de boli, buruieni și dăunători, prin toate metodele posibile, preventive, curative, agrotehnice cât și chimice.
Principalii dăunători ai rapiței din primăvară: Gărgărița tulpinilor, Gândacul lucios, Gărgărița semințelor,Păduchele cenușiu, Țânțarul silicvelor.
Principalele boli din primăvară: Putregaiul alb, Alternarioza, Cylindrosporioza, Făinarea,Sclerotinia.
Alternarea substanțelor active din insecticide, este o modalitate de a împiedica dobândirea rezistenței dăunătorilor, la o anume substanță activă.
Pentru suprafețe mari, nu ezitați să interveniți în câmp, în ciuda înălțimii plantelor, utilizati un pulverizator autopropulsat sau dacă nu este posibil, folosiți o protecție pentru dedesubtul tractorului și al pulverizatorului (prelată), pentru a evita vătămarea plantelor.
Recoltarea rapiței este o lucrare de succes , cu condiția respectării anumitor reguli:
Foto cu recoltat rapita