Facebook

Succesul depinde de semințe

Succesul depinde de semințe

Succesul depinde de semințe

Nuseed România

 

Semințele sunt cel mai important și esențial pas pentru a obține o bună recoltă. Practicile agronomice pot doar să îmbunătățească potențialul genetic al semințelor semănate. Semințele sunt cu adevărat fundamentul reușitei sau eșecului oricărei culturi. Pentru a obține recolte cu randament maxim și de calitate maximă, este necesară semănarea unor semințe de cea mai bună calitate primăvara.

 

Costul mai ridicat al semințelor de hibrizi, fluxul de lichidități redus la plantare și, uneori, disponibilitatea limitată sunt considerații obișnuite pentru producători atunci când aceștia decid să aleagă semințe de floarea-soarelui cu polenizare liberă sau hibrizi, a declarat Dr. Gyorgy Barna, Manager pentru Dezvoltarea Produselor, Nuseed Europa. Semințele de hibrizi vor avea un potențial de randament și o calitate substanțial mai ridicate.

Întrebarea reală este care tip de soi, hibrid sau soi cu polenizare liberă va conduce la cele mai bune rezultate atât în ceea ce privește producția, cât și rentabilitatea.

 

Ce este un hibrid?

Un hibrid este produsul unei încrucișări între doi părinți neînrudiți, o plantă desemnată feminină și una masculină. Autopolenizarea este procesul de preluare a polenului de la o singură plantă și aplicarea acestuia pe stigmatul aceleiași plante. Când floarea-soarelui este autopolenizată, fiecare generație devine mai slabă în fiecare an. Acest proces se numește consangvinizare și, după generații succesive, are ca rezultat plante slăbite, denumite linii consangvinizate. Aceste linii consangvinizate sunt de dimensiuni mici și au randamente scăzute. Cu toate acestea, atunci când se încrucișează două linii consangvinizate, se restabilește vigoarea seminței rezultate și randamentul plantelor cultivate din acea sămânță crește semnificativ. Aceasta ceste cunoscută sub denumirea de vigoare a hibridului, datorită interacțiunii între seturile de gene obținute din cele două linii consangvinizate diferite.

Caracteristici ale hibrizilor de floarea-soarelui:

 • aspect uniform
 • plante viguroase
 • producție ridicată
 • calitate îmbunătățită a recoltei
 • trăsături specifice în ceea ce privește rezistența și/sau toleranța la boli

Avantajele cultivării de hibrizi de floarea-soarelui:

 • producție semnificativ mai mare decât soiurile cu polenizare liberă
 • maturitate uniformă care facilitează lucrările agronomice, precum fertilizarea, stropirea și recoltarea în etape în care plantele sunt uniforme, pentru a obține cele mai bune rezultate
 • avantajele uniformității și culorii pentru comercializarea către cumpărători cu standarde de calitate

Ce este un soi cu polenizare liberă?

Un soi cu polenizare liberă este obținut prin polenizare încrucișată aleatorie. Polenizarea plantelor din câmp nu este controlată, ceea ce înseamnă că cultura nu va fi uniformă. Cultura de floarea-soarelui va avea variații de înălțime a plantelor, de culoare a miezului și de mărime și formă a pălăriei. De asemenea, toate plantele se vor maturiza la momente diferite pe același câmp, îngreunând astfel recoltarea.

Dezavantajele cultivării de hibrizi de floarea-soarelui:

 • potențialul de producție este substanțial mai scăzut
 • marjele de profit sunt reduse pe terenuri fertile, cu potențial ridicat
 • mărimea pălăriei, culoarea miezului sau maturitatea sunt neuniforme
 • neconformitatea produsului va scădea prețul primit
 • lipsa uniformității îngreunează stropirea și recoltarea
 • calitatea posibil scăzută a semințelor poate avea ca rezultat proasta germinare și plante slăbite, nerezistente la buruieni
 • nicio trăsătură nu manifestă rezistență la boli și erbicide

„Plasma germinativă genetică din care creăm hibrizii Nuseed este cea mai bună din lume”, a spus Barna.Testările noastre regionale pe teren demonstrează că hibrizii noștri au performanța agronomică și de randament care poate să ofere un avantaj economic. Iar activitatea noastră împreună cu prelucrătorii și unitățile de prăjire creează o nouă valoare adăugată.”

 

Comparație între hibrizii de floarea-soarelui Nuseed ONYX și soiurile cu polenizare liberă 

Hibrid Soi cu polenizare liberă
Acces la trăsături genetice ridicat scăzut
Beneficii de pe urma tratamentelor semințelor și al controlului calității ridicate Numai semințele certificate
Randament pe hectare (tone)  3,4  2,0
% de pierdere din cauza frângerii plantelor 1% 10%
Randament mărime premium 65% 10%
% pierdere din cauza uniformității 2% 25%
De x profitul (Onyx vs. soiul cu polenizare liberă) 3,9

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *