Facebook

Ce factori influentează calitatea graficului de dispersie?

Ce factori influentează calitatea graficului de dispersie?

Ce factori influentează calitatea graficului de dispersie?

Detalii despre dispersie

Când vorbim despre calitatea graficului de dispersie, ne referim în primul rând la distribuția transversală a îngrășămintelor la nivelul suprafeței de lucru (distantele între linii). Tabloul de dispersie a unui dispersor obișnuit cu 2 lame se realizează prin suprapunerea cantității dispersate, adică bobul de îngrășământ zboară în momentul dispersiei mult mai departe de suprafața de lucru dorită. În cazul în care cantitățile de îngrășământ nu se completează în măsura potrivită la nivelul zonei de suprapunere, se ajunge la o distribuție transversală defectuoasă și astfel la erori de dispersie.

Condiții e influențează distribuția transversală a îngrășămintelor

  • Forma granulelor, mărimea granulelor și greutatea specifică a îngrășământului
  • Reglarea dispersorului de îngrășăminte, starea lamelor de dispersie
  • Condiții de vânt

Forma, mărimea și greutatea specifică a granulelor

În funcție de tipul îngrășămintelor, grupele de produse se diferențiază prin formă, mărime și greutate. Tocmai de aceea, este bine să știți să faceți diferența între îngrășământ perlat (uree), granulat (nitrocalcar, îngrășăminte NP și NPK), îngrășământ compactat (ex. clorura de potasiu) sau îngrășământ sub formă de cristale fine (sulfat de amoniu). Îngrășământul perlat posedă la valoarea de 670 kg/m³ o greutate specifică evident mai scăzută decât un îngrășământ NPK (15/15/15) cu 1100 kg/m³.

Granulele grele ajung în timpul procesului de dispersie evident mai departe, ceea ce ajută la formarea unei zone de suprapunere mai crescute și astfel la o mai bună dispersie transversală. Formele individuale ale granulelor (plate, rotunde, dure, colțuroase) se comportă diferit în momentul dispersiei printre lamele de dispersie, astfel încât fiecare dispersor de îngrășăminte trebuie reglat în funcție de calitățile granulelor. De aceea producătorii cunoscuți de utilaje oferă utilizatorilor valori pentru reglarea mașinilor. În cazul în care se amestecă mai multe componente ale îngrășămintelor într-o anume formulă nutritivă, este de așteptat o rată de eroare mai crescută a distribuției nutrienților. Nu există valori de reglare pentru îngrășămintele mixte.

 

Reglarea și starea echipamentelor de împrăștiere

Prin utilizarea unei palete scurte și unei palete lungi pentru fiecare disc de împrăștiere, crește exactitatea distribuției, deoarece se obține o suprapunere mai accentuată. În cazul paletelor lungi, granulele rămân mai mult timp pe discul de împrăștiere și sunt aruncate mai târziu într-un alt unghi. Se accelerează mai repede și ajung astfel mai departe. Paletele de împrăștiere sunt piese de uzură, care se uzează cu timpul. În cazul în care acestea nu sunt schimbate la momentul potrivit, apar erori de dispersie de 30% sau chiar mai mult.

Chiar dacă viteza de aruncare a ureei perlate este de 4 ori mai ridicată decât cea a calciului de amoniu și azot, tabloul de dispersie în cazul vânturilor încrucișate, arată evident mai rău.

Raporturile de vânt

Datorită greutății specifice diferite a granulelor de îngrășămant, acestea zboară la aceeași viteză de împrăștiere la distanțe diferite. Sau invers. Dacă se dorește obținerea aceleași distanțe de împrăștiere pentru tipuri diferite de îngrășăminte, sunt necesare viteze de împrăștiere diferite. Conform unei încercări de model a FH Mannheim, un îngrășământ NPK cu o greutate liberă de 1,1 to/m³ este aruncat cca 12 m (în ambele direcții) la o viteză de împrăștiere de 25m/s. Pentru a obține aceeași distanță pentru ureea perlată, este necesară o viteză de împrăștiere de 100 m/s. Îngrășămintele mai ușoare sunt astfel mult mai sensibile la vânt decât cele mai grele, în timp ce tabloul de dispersie se modifică considerabil sub influența vânturilor încrucișate în cazul îngrășămintelor perlate, acesta rămâne relativ constant chiar și la o putere a vântului de 3,5 m/s în cazul îngrășămintelor cu o greutate specifică mai mare de 1 to/m³.

Concluzie

Dispersoarele de îngrășăminte moderne pot fi reglate în funcție de tipul de îngrășământ utilizat și suprafața de lucru disponibilă, datorită lopeților reglabile, respectiv reglării poziției îngrășămintelor pe discul de împrăștiere. Cu cât cresc lățimile de lucru dorite, cu atât mai importantă este alegerea îngrășămintelor. Doar boabele grele și mari pot fi împrăștiate  uniform pe o suprafață mai mare de 12 m în condiții de vânt ușor.

Atenție!  Limitele pentru o distribuție uniformă a nutrienților sunt atinse atunci când boabele rotunde, plate precum și grele sau colțuroase sunt aplicate într-o singură etapă!

 

Oferta Borealis de îngrășăminte pentru acest an

 

Complex 12/12/17+2MgO+12SO₃+B+Zn

Îngrășământ complex ce conţine potasiu în formă de clorură şi sulfat. Formularea bogată este completată optim cu microelemente bor şi zinc. Cu un conţinut de potasiu de 17% atât sub formă de sulfat cât şi de clorură, complexul 12/12/17+2MgO+12SO₃+B+Zn este îngrăşământul potrivit pentru culturile ce necesită cantităţi ridicate de potasiu dar care sunt sensibile la clor.

Acest complex asigură culturilor legumicole, de cartof, plantaţiilor pomicole precum şi celor de vită-de-vie necesarul optim de fosfor, potasiu, sulf, bor şi zinc pentru o dezvoltare armonioasă. Fertilizarea localizată precum şi încorporarea ușoară a acestui îngrăşământ îmbunătăţesc efectele. Pentru plantaţiile şi culturile intesive mari consumatoare de azot se recomandă adăugarea de NAC 27 N.

  • conţinut ridicat de fosfor solubil (>80 %)
  • complex cu conţinut ridicat de sulf Raport N/S de 2.4/1
  • conţinut optim de Mg, B şi Zn pentru o dezvoltare armonioasă

Potasiul, atât sub formă de clorură, cât şi în formă de sulfat, este responsabil de regularizarea metabolismului apei în plante şi creşterea stabilităţii acestora. Fosforul accelerează germinarea,

creşterea rădăcinii şi îmbunătăţeşte conţinutul de amidon în cartofi. În acelaşi timp, fosfatul crește rezistenţa împotriva bolilor. Magneziul ajută în generarea de proteine, sulful este parte a enzimelor, în timp ce borul activează metabolismul energiei. Zincul este elementul responsabil pentru divizarea celulelor şi prin urmare, de creşterea plantei.

 

NAC 27 N

Este un îngrășământ simplu cu azot, univesal aplicabil, cu o calitate foarte ridicată a granulelor. Datorită răspândirii sale largi, este produsul de bază atunci când vine vorba despre fertilizarea cu azot

  • Azotul din produs este prezent sub formă amonicală – NH4+ nitrică – NO3 în raport echilibrat

de 50 %,

  • Are efect rapid, de încredere și protejează mediul înconjurător,
  • 230 kg CaCo3 per tonă de îngrășământ,
  • Este compatibil cu toate culturile și optim pentru toate stadiile de dezvoltare a plantelor,
  • Are cea mai bună împrăștiere dintre toate îngrășămintele minerale, până la o lăţime de lucru de 48 m,
  • Pierderi aproape inexistente, inclusiv pentru împrăștierea la suprafaţă.

Îngrășămintele granulate se împrăștie semnificativ mai bine și mai exact decât îngrășămintele

minerale cristalizate sau cu granulaţie mică. Testele de împrăștiere verifică diferenţa: deviaţia

medie este sub 10 % pentru NAC 27 N faţă de până la 30 % eroare de împrăștiere pentru

mărfurile de tip „prilled“.

Recomandat la grâu – prima fertilizare 200 kg/ha, a doua fetilizare 200 kg/ha, orz – prima fertilizare 220 kg/ha, a doua fetilizare 150 kg/ha, ovăz 250 kg/ha, secară 250 kg/ka, porumb 250-300 kg/ha, floarea soarelui 180-200 kg/ha, rapiță 250-300 kg/ha.

 

Complex 14/10/20 +10SO3

Este un îngrăşămant complex cu conţinut ridicat de potasiu destinat fermelor cu un regim agricol intensiv. Se pretează culturilor de cereale, rapiţă și sfeclă pe solurile uşoare. Are un raport de

1:2 între fosfor şi potasiu ceea ce îl face potrivit pentru solurile cu conţinut ridicat de fosfaţi, dar scăzut de potasiu. Are un conţinut ridicat de sulf sub formă de trioxid, asigurând necesarul de sulf evoluţiei normale a compuşilor organici. Datorită multudinilor funcţiilor pe care le îndelineşte în viaţa plantelor, K este considerat cel mai important cation. K are rol în diviziunea celulară şi creşterea ţesuturilor, în absorbţia elementelor nutritive, în sinteza şi activarea enzimelor, în fotosinteză, în sinteza glucidelor

şi a lipidelor etc. Insufucienţa K reduce intensitatea proceselor de sinteză, scade rezistenţa

plantelor la cădere cu efecte directe asupra calităţii şi cantității recoltei.

Recomandat la prima administrare în primăvară la cereale păioase 300-400 kg/ha, rapiță 400-600 kg/ha, porumb 500-800 kg/ha, floarea soarelui 300-400 kg/ha, sfecla de zahăr 500-600 kg/ha.

 

Complex 15/15/15 +7SO3+Zn

Este un îngăşământ complex cu raport optim de 1/1/1 între azot, fosfor şi potasiu cu aplicabilitate

universală pe toate culturile şi tipurile de sol. Cu un conţinut optim de macro şi microelemente, îngrăşământul Complex 15/15/15+7SO₃+Zn are acţiune eficientă de combatere a carenţelor de

nutriţie a plantelor.

  • Grad ridicat de solubilizare a fosfaților de peste 80 %
  • 7 % trioxid de sulf
  • Combate eficient carenţele de Zn
  • Raport optim de macroelemente- efienţă economică ridicată

Îngrăşămantul Complex 15/15/15+7SO₃+Zn are un grad ridicat se solubilizare a fosforului

de peste 80%, asigurand tuturor culturilor în mod rapid şi eficient necesarul de fostor

pentru o dezvoltare armonioasă. Cu rol polivalent în dezvoltarea plantelor Complex 15/15/15+7SO₃+Zn asigură la un nivel optim elementele nutritive creşterii producţiei.

Recomandat la prima administrare primăvara în culturile de cereale păioase  300-400 kg/ha, rapiță 400-600 kg/ha, floarea soarelui 300-400 kg/ha, porumb 500-800 kg/ha.

 

 

 

Complex 20/20 +7SO3+Zn

Este un îngrăşământ din categoria nitrofosfaţilor cu raport optim echilibrat între Azot şi Fosfor cu aport de Sulf şi Zinc. Are aplicabilitate largă putând fi folosit la fertilizarea de bază precum şi ca

îngrăşământ în fertilizarea fazială. Este recomandat a fi folosit pe solurile bogate în Potasiu.

  • Raport echilibrat între N/P de 1:1
  • Capacitate mare de dizolvare în apă a fosfatului (>80 %)
  • Combate eficient carenţele de Zn

Îngrăşămantul are un grad ridicat se solubilizare a fosfaţior de peste 80 %, asigurând tuturor culturilor în mod rapid şi eficient necesarul de fostor pentru o dezvoltare armonioasă. Cu rol multiplu în dezvoltarea plantelor, fosforul din Complex 20/20+7SO₃+Zn asigură la un nivel optim elementele nutritive creşterii producţiei.

Recomandat la prima administrare primăvara în culturile de cereale păioase 200-300 kg/ha, porumb 300-600 kg/ha, floarea soarelui 200-300 kg/ha, pășuni 200-300 kg/ha la o tăiere, cartof, sfeclă de zahăr 300-400 kg/ha.

 

Urea 46 N

Ureea este un îngrăşământ de tip prilled ce are un conţinut ridicat de azot 46 % azot amidic folosit pentru aproape toate tipurile de culturi și soluri. Prin încorporarea în sol a ureei se reduc pierderile de amoniac. Ureea are un conţinut de N de 46 % şi de aceea este foarte eficientă. Utilizată corect, acesta este o sursă rentabilă şi ieftină de azot.  Ureea se aplică atât prin împrăştiere la sol, cât şi în timpul vegetației, dar nu se aplică localizat sau concomitent cu semănatul deoarece amoniacul care rezultă prin hidroliză are efecte vătămătoare asupra germenilor sau plantelor tinere. De aceea, în general se recomandă încorporarea îngrăşământului, pierderile scăzând cu adâncimea de încorporare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *